Băncile străine nu îşi vor retrage activele de pe piaţa locală, în urma noilor decizii luate la nivel european, în urma cărora multe dintre ele vor trebui să facă rost de lichidităţi, deoarece ele nu au renunţat la afacerile de aici în perioade mult mai grele, a declarat pentru EVZ Radu Gheţea, preşedintele consiliului director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
"Nu şi-au retras ele afacerile de la noi în 1997 - 1998, când România a trecut printr-o criză mult mai mare, dar acum...", a spus preşedintele ARB.
În opinia sa, odată ce au pus piciorul în piaţă, băncile nu se vor mai retrage de la noi, iar ceea ce aşteaptă acum este ca piaţa să înceapă din nou să crească.
La nivel european se pune problema să fie crescută rata capitalurilor proprii raportate la activele ponderate la risc, de la un nivel de 8%, cât este acum, la 9%. "Băncilor locale prevederea nu le va ridica probleme pentru că în România oricum ni se imnpune un nivel de 10%", a completat Gheţea. Piaţa prezintă perspective bune de creştere Băncile din regiune, care au prezenţe importante pe piaţa locală ar trebui ca, în mod normal, să îşi menţină afacerile de aici, a spus şi Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.
"În condiţii normale, băncile ar trebui să opereze în continuare, atâta vreme cât îşi păstreaxă parametrii de lichiditate în România", a spus economistul.
"Dar atâta vreme cât ai o poziţie bună în clasamentul bancar pe o piaţă emergentă, deci care prezintă perspective bune de creştere, să părăseşti această piaţă ar fi o decizie destul de prost luată", a mai spus Radu Crăciun.