Proiectul legii „Big Brother” a fost discutat, ieri, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Președintele instituției, Marius Tudose, a arătat că membrii CSM ar trebui să aibă un cuvânt de spus înainte de promulgarea Legii privind securitatea cibernetică, precizând că un grup de lucru va analiza acest act normativ: „Am găsit necesar (…) să formulăm anumite observații, în așa fel încât să aibă acces la un judecător, în așa fel încât să fie analizate de un judecător.
Vor să vadă proiectul
Un alt membru al CSM, Horațius Dumbravă, a susținut necesitatea autorizării prealabile a unui judecător pentru acces la datele necesare identificării unui abonat, chiar și de către un serviciu de informații sau alte instituții publice. „Este necesar un control judecătoresc prealabil accesării datelor. Această lipsă de prevedere din textul legii lasă semne de îndoială cu privire la protejarea interesului public și dreptul la viață privată, intimă și de familie”, a explicat Dumbravă. Judecătorul a arătat că CSM ar trebui să ceară preşedintelui Klaus Iohannis, în funcţie de decizia pe care Curtea Constituţională o va da, să nu promulge proiectul de Lege privind securitatea cibernetică şi să solicite Parlamentului să discute toate legile privind comunicaţiile electronice în regim de urgenţă.
Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat că reglementările în acest domeniu ar trebui să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale. „Dacă legile acordă suficiente garanţii pentru respectarea textelor din Constituţie care se referă la secretul corespondenţei şi dreptul la viaţă privată şi aşa mai departe, noi nu avem nimic împotrivă să facă ce vor ei, numai să apere țara de terorism”, a arătat Zegrean.
Grupul interministerial
Un grup interministerial a stabilit recent ca legea „Big Brother” şi cea privind cartelele preplătite să fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile. Senatul a adoptat, în decembrie 2014, Legea Securității Cibernetice. Acest act a fost contestat de PNL la Curtea Constituțională.
Directorul SRI, George Maior, susține că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor amenințări teroriste.
Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a susținut și el ca CSM să fie consultat înainte de avizarea legii securității cibernetice, dar și pentru orice proiect de lege care are legătură cu activitatea judiciară. Referitor la instrumentele de care dispun autoritățile pentru a identifica infractorii, Nițu a spus că problema apare atunci când este vorba despre convorbiri telefonice pe care suspecții le-au avut înainte de declanșarea unei urmăriri. „Sunt anumite categorii de infracțiuni pentru care, în vederea dovedirii faptelor infracționale, este nevoie să accesezi ceea ce s-a întâmplat în trecut, pentru că pe viitor există instrumente foarte bune și care ne sprijină foarte mult. Problema noastră vine pentru acele fapte care s-au întâmplat deja, și aici avem nevoie de aceste instrumente, ca ele să fie potrivite”, a subliniat Nițu.