Deputatul Săpunaru şi senatorul Vraciu luptă pentru locul doi.
Şefii principalelor partide vrâncene mizează pe notorietatea lor pentru a-l debarca pe „baronul“ Marian Oprişan (PSD) de la Consiliul Judeţean. În sondajele neoficiale, conduc Oprişan, deputatul Nini Săpunaru (PNL) şi senatorul Jan Vraciu (PDL). Bugetul judeţului este de 194,5 milioane de lei.
Tatăl „baronilor“
Numele Marian Oprişan este sinonim cu apelativul de baron local şi a devenit celebru în urma războaielor împotriva presei. Abuzurile orchestrate i-au asigurat un loc în rapoartele Comisiei Europene, Departamentului de Stat al SUA, precum şi al multor ONG-uri. În prezent, Oprişan are procese cu mai mulţi jurnalişti, cărora le cere despăgubiri uriaşe.
„Baronul“ se află la al doilea mandat de preşedinte, chiar dacă nu a fost decât un mediocru absolvent de liceu. În iunie 2006, Oprişan a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar voluminos, adus la tribunal cu camionul. Acuzaţiile: abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals, în total un prejudiciu de 8 milioane de lei. Deloc sărac, Oprişan a acumulat însă datorii la întreţinere de 7.000 de lei. În 2004, Oprişan a fost acuzat public de către un fost ofiţer SRI că a fost informator al Securităţii. CNSAS nu a furnizat niciun răspuns oficial, iar Oprişan nu l-a dat în judecată pe ofiţer.
De câteva luni, Oprişan aduce zilnic în excursie la Focşani mii de elevi din satele judeţului, cărora le împarte calendare cu chipul lui.
Peste 70% din reţeaua de drumuri a judeţului este la pământ, iar 106 poduri au perioada de exploatare depăşită.
„Baroneţul“ Nini Săpunaru
Nini Săpunaru este în politica vrânceană din 1990, însă notorietatea i-a fost adusă de funcţia de director al Direcţiei Generale a Vămilor, de unde a ieşit, în 2000, cu un nou obicei: fumător de trabuc. De şase luni a intrat în campanie pentru a-i lua lui Oprişan titlul de „că- pitan de judeţ“. Ca lider de partid, Săpunaru a luat lecţii politice de la adversarul său, astfel încât a pus pe picioare un aparat de partid bine organizat, adesea prin metode controversate, pe care le critica chiar el când era în opoziţie.
Profitând de accesul la resursele bugetare pe care le are ca deputat al puterii, a racolat primari şi candidaţi de la PSD şi PDL şi s-a implicat în reabilitarea unor drumuri şi şcoli. Nini Săpunaru nu a ezitat să atace şi presa independentă, de la care şi-a obţinut apelativul de „baroneţ liberal“.
Prins cu minciuna în timpul unei conferinţe de presă, liderul vrâncean al PNL s-a văzut nevoit să-şi ceară public scuze de la jurnaliştii pe care i-a ofensat. Săpunaru este unul dintre cei mai prosperi politicieni din judeţ, fiind acţionar cu 49,5% la sută la o firmă de proiectări, condusă de cumnatul său. Euro Proiect SRL a obţinut numeroase lucrări de proiectare, plătite adesea de Consiliul Judeţean condus de Oprişan sau de primăriile controlate de liberali.
„Senatorul-umbrelă“
Senatorul Jan Vraciu, preşedintele PDL Vrancea, a fost ultimul înscris în cursa pentru preşedinţia CJ şi mizează pe popularitatea preşedintelui Traian Băsescu pentru a-l aduce în fruntea administraţ iei judeţene. Totuşi, Jan Vraciu nu a avut niciun răspuns atunci când jurnaliş tii l-au întrebat de ce s-a pupat şeful statului cu „baronul Oprişan“ în Piaţa Unirii din Focşani, în mijlocul mulţimii.
Vraciu a devenit cunoscut prin implicarea în diverse evenimente care au făcut deliciul presei. În 2006, când ploua prin cupola Senatului, acesta şi-a deschis umbrela în plen pentru a se apăra de picături. De aici i s-a tras porecla de „senatorul-umbrelă“. Tot în 2006, aflat în vacanţă cu familia în Liban, senatorul a cerut să fie evacuat întrucât a fost prins în conflictul dintre statul evreu şi gherilele libaneze Hezbollah. Vraciu a fost acuzat de omul de afaceri Nicu Mazere, fostul sponsor al PD în campania din 2004, că patronează o structură politică bazată strict pe relaţii personale, interese de afaceri şi pe „supuşenie“.
Peste toate aceste scandaluri, Jan Vraciu s-a implicat în susţinerea vrâncenilor care muncesc în străinătate. În 2007, şi-a deschis un birou senatorial la Tivoli, unde trăiesc peste 10.000 de români.
Vârstă: 43 de ani
Familie: divorţat, un copil
Profesie şi studii: 1999-2003: Facultatea de Ştiinţe Politice - Universitatea „Petre Andrei“ Iaşi
Apartenenţa politică: membru PSD din 1992
Avere: 3 apartamente, terenuri în apropierea Focşaniului, o supercasă pe numele mamei sale, un autoturism Nissan, 17.000 de euro în conturi
Puncte tari: bun organizator, bună mobilizare electorală Puncte slabe: „baron“, judecat pentru acte de corupţie
Vârstă: 45 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: economist 1990: Facultatea de Economie a Industriei construcţiilor şi transporturilor, Academia de Studii Economice; 2008 - doctorand anul IV la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu
Apartenenţa politică: membru PNL din 1990
Avere: vilă şi teren în Focşani, VW Golf, deţine acţiuni la trei firme, venituri de 1,1 milioane de lei
Puncte tari: a tras fonduri pentru infrastructură Puncte slabe: lipsit de transparenţă
Vârstă: 50 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: inginer hidrotehnic 1984: Institutul de Construcţii Bucureşti; 2008: master în securitate naţională, Facultatea de Drept
Apartenenţa politică: PDL
Avere: apartament în Focşani, vilă în construcţie în Focşani, autoturism Toyota Rav 4, bijuterii, 8.000 de euro în conturi
Puncte tari: s-a preocupat de soarta vrâncenilor care muncesc în străinătate
Puncte slabe: a evitat să-l critice pe Oprişan direct
CITITI SI:
„Bacinschi-smiorcăitul“, favorit la Primăria Focşani