Șefi i SRI și DNA știau despre nelegiuirile Procurolului „Zdreanță”
- Simona Ionescu
- 17 februarie 2017, 00:00
CSM a admis trecerea lui Mircea Negulescu de la DNA Prahova la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina
O informare făcută în luna mai 2015 de către şeful Poliţiei Locale Ploieşti către directorul SRI, Eduard Hellvig, referitor la afacerile dubioase în care era implicat procurorul DNA Ploieşti, Mircea Negulescu, poreclit Portocală, a apărut ieri pe site-ul Flux 24.
Evenimentul zilei a aflat că la sediul Poliţiei Locale există numărul de înregistrare a notei respective, precum şi confirmarea de primire de la SRI a scrisorii trimise de Cristinel Toader. După ce a făcut această informare la SRI, şeful Poliţiei Locale, Cristinel Toader (foto mic), a fost reţinut, în august 2015, de procurorul Negulescu şi mai apoi arestat. În informarea făcută şefului SRI apar multe detalii şocante şi extrem de grave, dar şi amănunte despre influenţele şi presiunile făcute de un ziarist local.
Şeful Poliţiei Locale considera că i s-a făcut o înscenare şi explica şefului SRI de ce procurorul Mircea Negulescu a recurs la aceasta.
Şeful Poliţiei Locale l-a acuzat de trafic de influenţă
„O alta posibilă motivaţie a virulentei campanii de presă ce are ca scop calomnierea persoanei subsemnatului, care, de o bună perioadă de timp, are elemente de santaj, este refuzul meu de a da curs traficului de influenţă făcut de procurorul Negulescu Mircea pentru a-i promova fina (cu care are şi o relaţie extraconjugală) în funcţia de şef birou la Poliţia Locală, prin favorizarea acesteia la concursul organizat. Astfel, deoarece nu am achiesat la solicitarea de a-i transmite acesteia subiectele de concurs şi nu am întreprins celelalte demersuri dorite pentru ca aceasta să fie declarată admisă în dauna celorlalţi concurenţi înscrişi, atacurile îndreptate împotriva mea, de natura celor descrise mai sus, s-au amplificat şi au crescut în consistenţă şi frecvenţă”, îi scria Cristinel Toader directorului SRI. Două luni mai târziu avea să-i scrie aceleaşi lucruri şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
„Domnule Director ,
Precizez că, despre situaţia creată, i-am informat oficial, iniţial, cu ocazia unor audienţe:
- în data de 23.09.2014, pe Tudose Liviu, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, corelând aspectele prezentate acestuia, pe cele privind neefectuarea – timp de 11 luni – a niciunui act de procedură urmare sesizării penale a Poliţiei Locale Ploieşti, din 2013, cu privire la infracţiunile care au produs acel prejudiciu de aproximativ 3,2 mld. ROL.
- în lunile octombrie 2014 şi ianuarie 2015, pe lt. col. Iancu Sabin, şeful Direcţiei Judeţene Prahova a SRI. La trei zile dupa discuţia cu procurorul general, am observat că persoanele implicate au fost citate la audieri la sediul parchetului, însă faţă de conduita contrară flagrant deontologiei profesionale a procurorului Negulescu nu am observat nicio ameliorare. Ulterior, observând că abuzurile continuă şi se amplifică, am sesizat:
- Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii;
- Procurorul General al României;
- Ambasadele la Bucureşti ale SUA, Germaniei şi Franţei, în problematica MCV;
- Cu plângere penală, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României”, îi mai scria Toader lui Hellvig.
Procurorul i-a dat date din dosar unui ziarist
Poliţistul Cristinel Toader declară că l-a cunoscut pe procurorul Negulescu în anul 2008. După numirea sa ca director al Poliţiei Locale Ploieşti, a constatat că, în 2011, predecesorul său derulase o licitaţie dubioasă pentru achiziţionarea unui soft. L-a contactat pe procurorul Negulescu, iar acesta l-a învăţat să facă o plângere penală, ajungând la concluzia că „nu s-au respectat normele legale privind achiziţiile publice şi că, deci, şi plata contravalorii acestuia (iniţial cca. 3,2 mld. ROL) a fost nejustificată”. Sesizarea întocmită de Poliţia Locală Ploieşti are nr. de ieşire 6857 / 08.10.2013, înregistrată în aceeaşi zi la poz. 16 din Registrul procurorului de serviciu de la Parchetul Ploieşti.
Ulterior, însă, poliţistul Toader spune că a fost contactat de „ziaristul Cătălin Stavri, căruia procurorul Negulescu îi relatase despre lucrarea penală – care m-a apostrofat în legătură cu denunţul, precizându-mi că una din persoanele vizate, Stoichiciu Cezar Dan, este prietenul său”.
Legăturile procurorziarist şi beţiile cu interlopi şi politicieni
În scrisoarea către Eduard Hellvig, poliţistul-şef dezvăluie şi câteva elemente despre relaţiile inadecvate dintre procurorul Negulescu şi persoane din Ploieşti. „Procurorul Negulescu Mircea, zis „PORTOCALĂ”, este prieten cu numitul Stavri Cătălin, zis „PEŞTE”, jurnalist local, freelancer, care administreaza propriul blog si este colaborator la mai multe publicatii on line şi alte entităţi media locale.
Întâlniri în localuri selecte
Prieteni intimi fiind, participă împreună la diferite evenimente unde se consumă în mod exagerat băuturi alcoolice, localurile fiind: „La Cazemată”, Club „Laguna” Ploieşti, Cinque terre şi Hotel - Restaurant „Colina Grande” Valea Călugărească - locaţie deţinută de fratele consilierului local PSD George Stanciu, toate alese special pentru a-i conferi protecţie. La aceste mese sunt prezenţi exponenți ai lumii interlope locale (ex. Nicolae Cantemir Vasile) sau persoane din mediul politic de afaceri, de ex. Stanciu George, zis „MARDARE”, preşedintele organizaţiei de tineret a PSD, ginerele fostului primar PSD al municipiului Ploieşti, Emil Calotă (în prezent vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei), deputatul PSD Cosma Vlad.
Cu aceste ocazii, participanţii iau la cunoştinţă, divulgate de către magistrat în cadrul discuţiilor, despre diverse date din dosarele instrumentate de acesta (care, pe fondul consumului de alcool, are accese de lăudăroşenie şi pălăvrăgeală despre activitatea profesională, ajungând aproape întotdeauna în stare de ebrietate), informaţii pe care, ulterior, le diseminează în alte diferite medii (interlope, de afaceri, politice), fiind folosite de cei interesaţi potrivit propriilor scopuri personale ori de grup. Unii din aceştia, având reprezentarea că sunt „prieteni” cu procurorul Negulescu, se folosesc de numele/funcţia acestuia pentru a-şi asigura, conjunctural, anumite avantaje, sau pentru a-şi ameninţa adversarii/ oponenţii”, îi mai scria Toader şefului SRI.
„Portocală” se lăuda cu protecţia SRI
În schimb, procurorul Negulescu se lăudă şi el că, „având în vedere colaborarea pe care o are în anumite dosare penale cu Serviciul Român de Informaţii (ex. cauzele „Lukoil” sau „Gruparea Mircea Cosma-Alexe-Păvăleanu”) – ar beneficia de protecţie din partea acestei instituţii, astfel că „nimic nu i se poate întâmpla”, susţinea fostul director al Poliţiei Locale. Cristinel Toader a mai reclamat că jurnalistul Stavri a declanşat împotriva sa şi a Poliţiei Locale o campanie de denigrare fără limită. Totodată, procurorul i-a solicitat prietenului său, Cătălin Stavri, să-l convoace pe directorul Poliţiei Locale la o întâlnire informală cu subordonatul poliţistului, Stoicescu Cezar Dan, pe care magistratul îl proteja. Scopul întrevederii era acela de a-l împăca pe Toader cu Stoicescu.
Cristinel Toader, despre bani negri şi ameninţări
Există banuiala legitimă că printre banii/valorile pe care numitul Nicolae Cantemir Vasile îi reclama că i-ar fi fost sustraşi din cutiile de valori ale Raiffeisen Bank Ploieşti (exista dosar penal), se afla şi bani „negri” ai procurorului Negulescu (relaţii pot da şi cms. şef de poliţie Zecheru Nicolae – şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IJP Prahova, cms. şef de poliţie Ispas Constantin – şeful Serviciului Teritorial Ploieşti al Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, cms. şef de poliţie Furtună Constantin – şeful BCCO Ploieşti). În ultima perioadă, procurorul Negulescu Mircea:
- îmi transmite diverse ameninţări prin intermediari cu probleme penale şi prin diverşi jurnalişti, că voi suporta rigorile legii deoarece mi-am însuşit („am zburat”) cu o parte din milioanele de euro pe care le-ar fi sustras fostul Primar al Municipiului Ploieşti, Bădescu Iulian, insinuând public, dar şi în anchetă, că banii s-ar afla la domiciliul meu;
- mă hărţuieşte frecvent, telefonic, cerându-mi, cu totul în afara cadrului legal, procedural şi instituţional, să declar despre presupusele fapte săvârşite de fostul Primar al Municipiului Ploieşti, Bădescu Iulian, despre care eu aş avea cunoştinţă.
Inspecţia Judiciară e pe urmele lui Negulescu
Secţia pentru procurori a CSM a admis, ieri, solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii în cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. CSM a mai decis şi sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu informaţiile apărute în massmedia cu privire la posibilele abateri disciplinare săvârşite de magistrat ori posibile încălcări ale dispoziţiilor Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Procurorul Mircea Negulescu a demisionat miercuri de la DNA Ploieşti după apariţia unor înregistrări audio în care ar fi vorbit cu soţia unui inculpat, căreia îi dădea date din dosare penale.
Kovesi nu mai pridideşte cu laudele
Laura Codruţa Kovesi a susţinut ieri, după şedinţa de bilanţ a DIICOT, că DNA Ploieşti şi-a făcut treaba: „Domnul Negulescu şi-a cerut încetarea activităţii la DNA în cursul zilei de ieri. Este o cercetare disciplinară pe rolul Inspecţiei Judiciare. Inspecţia Judiciară va stabili dacă a vorbit un procuror sau altcineva. Nu pot să fac alte comentarii, având în vedere această cercetare disciplinară în curs. Laud activitatea DNA Ploieşti, am lăudat-o şi o să o laud în continuare, câtă vreme colegii de acolo şi-au făcut treaba. Faptul că este o cercetare disciplinară în curs nu înseamnă că procurorii din DNA nu şi-au îndeplinit treabă. Mai mult decât atât, colegii de la Serviciul Teritorial Ploieşti şi anul trecut au avut o activitate merituoasă şi faptul că această cercetare a fost deschisă nu înseamnă că ei nu au lucrat. Toate afirmaţiile făcute în spaţiul public sunt verificate”.
Un primar acuză: Făcea glume porcoase cu anchetaţii
Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, a povestit, pentru blogul „Investigaţii necenzurate”, cum s-a desfăşurat interogatoriul, la DNA, cu procurorul Mircea Negulescu, în timpul instrumentării unui dosar penal în care Oprea a fost ulterior inculpat. „În loc să mă întrebe ce s-a întâmplat legat de cazul respectiv pentru care m-a chemat, a schimbat tema dialogului, pentru că între timp a intrat în birou un ofiţer, un angajat de la DNA Ploieşti pe care nu-l cunoşteam, care i-a adus o carte de identitate şi i-a zis că a venit doamna Alina Petre (Măgureanu), nora lui Virgil Măgureanu. Mi-a arătat buletinul dânsei, îl avea în mână şi m-a întrebat: „Vă place cum arată? N-aţi vrea să încercăm un sex oral cu dânsa acum, pe-aici?” Efectiv prima dată am rămas stupefiat de bancul respectiv şi i-am spus: „Cred că am venit pentru altceva aici, nu pentru astfel de discuţii”. Şi mi-a răspuns: Ce, nu mai ştii de glumă?”.
Alina Petre, împreună cu preşedintele fundaţiei EurHONEST, Florin Ghiulbenghian, a făcut anul trecut mai multe denunţuri la DNA Prahova.
Șeful DIICOT vrea discuții fără complexe despre cooperarea cu serviciile. După care a „secretizat” ședința de bilanț
Bilanțul DIICOT a adus, ieri, în sala de protocol a instituției pe toți mai marii Justiției. Invitați de șeful DIICOT, procurorul Daniel Hodorniceanu, la bilanț au fost prezenți ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, șefa DNA, Laura Kovesi, și procurorul general , Augustin Lazăr. La ședință a venit și președintele Klaus Iohannis. Discuțiile dintre cei prezenți s-au purtat cu ușile închise, presa neavând acces la prezentarea bilanțului DIICOT. Jurnaliștii au făcut poze și au luat declarații la intrarea și la ieșirea din instituție. Primul plecat a fost președintele Iohannis, care nu a făcut niciun comentariu. Acesta a spus „bună ziua” și s-a urcat liniștit, zâmbind, în mașina elegantă. La plecare, cei mai mulți dintre invitați au răspuns întrebărilor jurnaliștilor.
„Nu trebuie să avem emoții în a vorbi despre serviciile de culegere de informații”
Printe subiectele fierbinți care țin prima pagină a ziarelor a fost și cea privind cooperarea interinstituțională. Astfel, Daniel Horodniceanu a declarat că procurorii nu îşi pot duce la bun sfârşit activitatea de combatere a criminalităţii organizate fără serviciile de informaţii. „Cooperarea interinstituţională este cea mai importantă. Nu putem duce la bun sfârşit activitatea pe care legea ne-o impune să o avem. Pentru că un produs bun de intelligence poate în cele din urmă să creeze o anchetă penala foarte bună. (…) Nu trebuie să avem complexe în a vorbi despre serviciile de culegere de informaţii, nu trebuie să avem emoţii.” a spus Horodniceanu, cu ocazia prezentării raportului anual de activitate. (Ramona Feraru)
Declarații la bilanț
- Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut că procurorii nu verifică oportunitatea adoptării OUG 13, ci doar aspecte de legalitate și aspecte care țin de încălcarea legislașiei penale.
- Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că a transmis în cadrul şedinţei că actualul Executiv este foarte determinat în a lupta şi a sprijini lupta împotriva corupției