O dispută între angajaţi şi preşedinta Cooperativei Arta Meşteşugarilor din Slatina, judeţul Olt s-a sfârşit prost pentru cea din urmă. Femeia, Florina Păuna, a fost trimisă în judecată în urma unei anchete a ofiţerilor DGA care au probat faptul că şefa meşteşugarilor olteni le ceruse şpagă subalternilor pentru a nu îi concedia.
Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Olt au finalizat cercetările iar procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a emis rechizitoriul de trimitere în judecată a Florinei Păuna, preşedinta Cooperativei Arta Meşteşugarilor din Slatina, din Slatina. Femeia este acuzată de luare de mită.
Din datele furnizate de anchetatori reiese că, în cursul anului 2016, la D.G.A. – S.J.A. Olt a fost înregistrat denunţul unuia dintre angajaţii cooperativei meşteşugăreşti care a relatat faptul că Florina Păuna a pretins suma de 4.400 euro de la mai mulţi angajaţi pentru a nu-i concedia.
Lucrătorii de poliţie judiciară ai S.J.A. Olt au fost delegaţi să efectueze activităţi ce cercetare penală în urmă cărora s-a probat faptul că, în anul 2014, preşedinta a avut divergenţe legate de bunul mers al activităţii unităţii cu o parte a angajaţilor, cărora le-a pretins suma de 4400 euro. Banii, susţinea Florina Păuna, erau destinaţi achitării „onorariului de succes” al unui avocat care a reprezentat-o pe aceasta în faţa instanţelor de judecată. Aceasta le-a spus că dacă plătesc suma respectivă, nu-i va concedia.
Întrucât angajaţii cooperativei meșteșugărești nu i-au dat suma de bani pretinsă, în calitatea sa de administrator, Florina Păuna le-a desfăcut contractele de muncă. În urma proceselor intentate de angajaţi, Tribunalul Olt a dispus reintegrarea în muncă a celor concediaţi. Încăpăţânată, Florina Păuna i-a concediat, din nou, după o lună de la data reangajării, invocând diverse motive.
Războiul din sânul cooperativei
Florina Păuna a fost angajată, iniţial, pe postul de consilier juridic, în anul 2006, la Cooperativa Arta Meşteşugarilor. În anul 2009 a ajuns preşedintele cooperativei dar, în urma divergenţelor cu o parte dintre angajaţi, a fost schimbată din funcţie. A dat în judecată cooperativa şi, în 2014 a revenit pe post.
Atunci, susţin o parte dintre angajaţii care au reclamat-o, a început să se răzbune pe cei care au votat împotriva ei, în Adunarea Generală. Ca să nu le desfacă contractele de muncă, le-a cerut, susţinea ea, câţi bani a plătit avocatului care a readus-o pe post, adică 4.400 de euro. Pentru că au refuzat să „cotizeze”, au fost daţi afară, dar oamenii au apelat la instanţă care le-a dat câştig de cauză. În 2016, după o lună de la reangajare, Păuna i-a dat afară din nou.
Atunci, unul dintre angajaţi a apelat la DGA. Poliţiştii anticorupţie au efectuat cercetări, au luat declaraţii de la martori şi au înregistrat discuţiile dintre angajaţi şi preşedintă. Astfel, Florina Păuna a fost prinsă