Şefa FMI: Ieşirea Greciei din zona euro poate fi o soluţie molipsitoare

Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a avertizat în legătură cu riscul ''contaminării'' în cazul ieşirii Greciei din zona euro, evocând o eventuală creştere a ajutorului european pentru Atena pentru a evita acest scenariu.

Ieşirea Greciei din Zona euro ''nu este cu siguranţă o opţiune pe care noi o încurajăm'', ''nici cea mai favorabilă'', a subliniat dna Lagarde într-o declaraţie pentru BBC în cursul vizitei sale marţi la Londra, declaraţie difuzată miercuri.

''Este o problemă cu această variantă, există riscul contaminării, pornind de la un membru izolat, care ar fi lăsat deoparte, la alţi membri ai zonei care vor să rămână, inclusiv partenerii lor care doresc să rămână şi care fac tot ce trebuie să facă'', a declarat Lagarde.

Întrebată despre ceea ce s-ar putea întâmpla dacă grecii resping austeritatea, directoarea generală a FMI a evocat printre ''opţiunile'' posibile pe cea conform căreia ceilalţi membri ai zonei euro îşi sporesc sprijinul pentru această ţară.

''Dacă grecii nu vor să plătească preţul'' menţinerii lor în zona euro, ''cineva va trebui să-l plătească'', a explicat dna Lagarde.

''S-ar putea ca membrii zonei euro să fie dispuşi să-şi sporească sprijinul financiar - şi probabil în timp - pentru Grecia, deoarece ei vor considera integritatea zonei euro ca fiind suficient de benefică pentru a justifica o investiţie suplimentară'', a subliniat dna Lagarde, adăugând: ''Aceasta este o altă opţiune''.

A fi membru al zonei euro ''are un preţ'', a reamintit dna Lagarde. ''Poporul grec a făcut eforturi considerabile, dar el trebuie să mai facă încă'', a continuat directoarea generală a FMI, evocând îndeosebi ''alte reforme structurale care trebuie întreprinse''.

Grecii sunt chemaţi din nou la urne pe 17 iunie, după dizolvarea Parlamentului ales pe 6 mai, care n-a permis formarea unui guvern.