Update. Oferta finală a Guvernului, aprobată. Greva din Educație continuă. Executivul și sindicatele nu au ajuns la acord

Sursa foto: A1

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în preambulul ședinței de guvern că este momentul ca profesorii și elevii să revină în școală. El a declarat că guvernul va majora salariile profesorilor, conform ultimei oferte făcută sindicatelor miercuri seara. Deși profesorii aflați în grevă au respins propunerea de majorare a salariilor cu câte 1.000 de lei brut, liderii coaliției de guvernare, speră că, astfel, prin adoptarea actului normativ vor detensiona situația. În ședința de Guvern, Nicolae Ciucă a spus că măsurile ce vor fi adoptate beneficiază de garanția coaliției de guvernare.

 

Update3: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că guvernul a încheiat negocierile cu sindicatele din sistemul educațional, după ce le-a fost prezentată ordonanța de guvern prin care au fost majorate salariile cu 1.000 de lei brut.

La finalul ședinței de guvern, miniștrii Muncii, Marius Budăi și al Educației, Ligia Deca, au prezentat actul normativ adoptat în Guvern, prin care salariile cadrelor didactice au fost mărite cu 1.000 de lei, iar cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei.

„Ne dorim ca după aceste zile libere să revenim la școală reluând procesul educațional. În ultimele săptămâni, am fost martori ai unor mișcări de protest în rîndul cadrelor didactice și a personalului din învățămînt, care au adus în prim plan nevoia de sprijin pentru Educație…. Am comunicat zilnic cu aceștia și am căutat soluții. Mai avem multe de făcut pentru a avea acel sistem educațional pe care ni-l dorim... Dar prin actul normativ pe care l-am adoptat, am reușit să acoperim revendicările publice ale sindicatelor. Cei 1.000 de lei acoperă majorările salariale pentru cadrele didactice... Prin actul normativ a fost asumat că aceste creșteri salariale, după noua grilă, vor pleca de la salariul mediu brut pe economie, pentru debutanți, și vor fi alocate în trei tranșe. Prima tranșă, de 40%, va fi acordată de la 1 ianuarie, iar celelalte, în următorii doi ani”, a declarat Ligia Deca.

Pe de altă parte, liderii sindicali au anunța că greva va continua. Aceștia au spus că profesorii nu sunt de acord ca majorările salariale, pe viitoarea lege, să fie acordate etapizat, în trei ani, până în 2026. Ei au cerut ca banii să fie acordați într-o singură tranșă, așa cum s-a întâmplat în anul 2018 cu cadrele medicale, când sistemul medical a fost declarat prioritate.

 

Update 2: Reprezentantul profesorilor aflați în grevă, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu a intrat la o nouă rundă de negocieri, la Guvern. El a declarat, înainte de întrevederea cu premierul Nicolae Ciucă și cu echipa guvernamentală că, probabil, discuțiile vizează celelalte revendicări de pe lista transmisă de profesori. Simion Hăncescu a precizat că oferta de majorare salarială, pentru care a fost adoptată și o ordonanță de guvern a fost respinsă încă de seara trecută.

Întrebat în legătură cu viitorul protestelor, liderul sindical a precizat că decizia va aparține profesorilor. Aceștia vor hotărâ ce se va întâmpla după minivacanța de Rusalii.

Până când se va lua o decizie, ne aflăm în grevă. Eu nu am alte informații. Oamenii au semnat să intrăm în grevă, tot ei vor decide dacă o opresc”, a spus Simion Hăncescu la intrarea în sediul Guvernului.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Update 1 Premierul Nicolae Ciucă a vorbit în preambulul ședinței de guvern, în care va fi aprobată Ordonanța de Guvern pentru majorarea salariilor personalului din sistemul de Educație. În discursul său, premierul a amintit despre interesul de a avea un sistem de educație performant și despre datoria autorităților, a profesorilor și a părinților de a asigura dreptul la educație și la școală a elevilor.

„Educația nu este doar un drept constituțional, educația este singura cale prin care copiii noștri pot să evolueze în viață, într-o societate care cu adevărat recunoaște rolul învățării. Eu sunt convins că fără școală, evoluția nu poate fi posibilă. De asemenea, știu că fără școală, dezvoltarea copiilor nu ar avea predictibilitate. De aceea sunt convins că astăzi, autorități, părinți, dascăli, suntem datori ca, îndeosebi de ziua lor, de Ziua Copilului, să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să facem în așa fel încât să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că prin actul normativ ce urmează să fie adoptat urmează să fie majorate salariile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic, conform unei noi grile de salarizare. Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că profesorii primesc garanțiile coaliției de guvernare PSD - PNL - UDMR, că educația va fi un domeniu prioritar în viitorul program de guvernare.

„Practic, majorările salariale de care vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare. Ne-am asumat cu toții prioritizarea educației în programul de guvernare și în tot ceea ce înseamnă obiectivele pe care noi ni le-am propus, fiind conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educație care să beneficieze de transformările, de reformele necesare, de recuperarea celor care s-au pierdut de-a lungul timpului și, în felul acesta, să avem garanția că responsabilitatea pe care ne-am asumat-o va produce efecte în sistemul de educație.

Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, care, trebuie să recunoaștem, au zilnic grijă de copiii noștri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanția încrederii că discutăm despre un proces ireversibil, care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educației și la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea  întregului proces de reformă din Educație. Apreciem că este momentul să recunoaștem că astăzi România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală”, a mai spus Nicolae Ciucă.

 

Profesorii aflați în grevă au refuzat oferta coaliției de guvernare, de majorare a salariilor cu 1.000 de lei brut, aproximativ 6.000 de lei net. Miercuri seară sindicaliştii au anunţat că greva continuă și că nu sunt mulțumiți de oferta primită. Ei au solicitat o majorare cu 2.000 de lei net.

Cu toate acestea,Nicolae Ciucă insistă ca un act normativ, în acest sens, să fie adoptat și pus în practică. Drept urmare premierul a convocat guvernul, în zi liberă, într-o şedinţă specială pentru a aproba OUG menită, în opinia sa, să ducă la reducerea tensiunilor sociale. Cabinetul a fost convocat la ora 12.00, iar întrunirea are un singur punct pe ordinea de zi. Este vorba despre stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

„Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ”, se arată în nota de justificare ce însoțește proiectul de ordonanță.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Majorarea salariilor asigură un învățământ de calitate

Conform sursei citate, majorarea salariilor personalului din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educational. Cu toate acestea coaliția PSD – PNL – UDMR ar fi dorit inițial să amâne majorările salariale pentru anul viitor.

„Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se mai arată în nota de fundamentare.

Ce prevede actul normativ

Ordonanța de urgență propusă de guvern pentru a fi adoptată în ședința din 1 iunie stabilește că, începând cu această zi se majorează salariile de bază, în învățământ, după cum urmează:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, pentru majorările propuse, alocările bugetare sunt sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Oferta Guvernului a fost prezentată profesorilor aflați în grevă, însă aceștia au respins-o și au anunțat că vor continua greva.