Astăzi, 25 iulie, are loc o ședință de Guvern. Tema discuției: plafonarea prețului la energie și gaze naturale. La această ședință participă premierul Nicolae Ciucă, Paul Stănescu, dar și liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.
În această după amiază, 25 iulie, are loc la Palatul Victoria o ședință de Guvern despre plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Partidul Social Democrat este cel care a inițiat discuțiile. Liderii politici discută despre propunerile aduse de PSD.
Este nevoie să fie dezbătută situația plafonării prețurilor la energie deoarece în această perioadă prețurile sunt în continuă creștere. În acest context, oamenii politici caută soluții în aceste momente. Este important de reamintit că deciziile trebuie luate mai ales pentru că urmează să vină perioada rece și facturile vor fi din ce în ce mai mari pentru toți românii.
În plus, pentru ca măsurile de care au nevoie românii să fie aplicate, trebuie convenit și la nivel european, nu doar la nivelul țării noastre. Este o ședință de urgență, nu este o ședință a coaliției deoarece sunt prezenți doar cei trei lideri, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Așadar, este o ședință restrânsă. La finalul discuțiilor, românii ar putea vedea ce se poate întâmpla în legătură cu plafonarea prețurilor, notează Antena 3.
Liberalizarea pieței de energie
De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică a devenit complet liberalizată. Asta a însemnat că, începând din acel moment, românii nu mai au prețuri stabilitate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Cei șase milioane de consumatori care au rămas în piața reglementată au avut la dispoziție două variante: rămân cu vechile contracte și plătesc automat prețuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26% sau încheie alte contracte în piața liberă.
La acel moment, specialiștii le-au recomandat consumatorilor să renunțe la contractele pe care le au în prezent și care le vor aduce facturi mai mari. Astfel, românii au fost îndemnați să caute în piața liberă oferte cu prețuri și condiții mai bune. Ei pot să-și păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licențiați.