Sedentarilor li se atrofiază inima, sportivilor li se mărește

Persoanele care fac exerciții fizice toată viață au la bătrânțe inima la fel de sănătoasă sau chiar mai sănătoasă decât tinerii sedentari, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii de la „American College of Cardiology” din New Orleans.

Mișcarea regulată păstrează elasticitatea miocardului (mușchiul inimii), în timp ce sedentarismul duce la scăderea masei acestui mușchi cu fiecare decadă. Mai mult, pe lângă faptul că își conservă mușchiul inimii, vârstnicii cu un „istoric” sportiv (sport de șase-șapte ori pe săptămână) își antrenează inima și au o masă musculară mai mare. Miocardul acestora este mai mare decât cel al tinerilor sedentari cu vârste cuprinse între 25-34 de ani.

„O inimă atrofiată este o inimă bolnavă”

„Pierderea masei musculare face parte din procesul natural de îmbătrânire. O inimă atrofiată înseamnă o inimă mai bolnavă, mai slabă”, atrage atenția dr Paul Bhella, unul dintre participanții la studiu.

La studiu au participat 121 de persoane sănătoase, fără istoric cardiac. 59 dintre aceștia au fost sedentari toată viața, iar 62 au făcut sport toată viața. Investigațiile au arătat că inima sedentarilor continuă să se atrofieze pe măsură ce îmbătrânesc, în timp ce inima „sportivilor” crește în masă musculară pe măsură ce exersează mai mult. „Datele ne arată că dacă punem la treabă pacienți cu vârste între 45-60 de ani, putem preveni foarte multe boli de inimă asociate îmbătrânirii, inclusiv infractul”, a declarat Benjamine Levine, conducătorul studiului.