Securitatea turneului final eclipsează fotbalul

Sărbătoarea fotbalului, care va începe vineri, 10 iunie, este umbrită de iminența atacurilor teroriste. Autoritățile din Hexagon sunt în stare de alertă și se bazează pe o desfășurare impresionantă de forțe

Echipa noastră – « 23 de luptători în Franța pentru 23 de milioane de români în lume » - s-a instalat duminică la Chateau Mont Royal, lângă Chantilly (la 40 de km. în nordul Parisului). Locația a fost obținută grație unui fost mare campion de canotaj, Vasile Tomoioagă, stabilit în Franța din anii ’90, și care și-a pus la dispoziție timpul și relațiile pentru a crea un cadru perfect naționalei României.

90.000 de polițiști, jandarmi, și agenți privați de securitate, plus 30.000 de agenți infiltrați vor asigura ordinea la Europene

O aripă a castelului a fost astfel securizată și izolată pentru a-i primi pe fotbaliști, incluzând o sală de restaurant cu meniu special supravegheat de medicul echipei. Inutil să precizez că turiștii aflați deja la castel nu au nici o posibilitate de a intra în contact cu sportivii, iar cei care ar incerca să rezerve o cameră zilele acestea nu mai au nici o șansă : poliția a cerut direcției hotelului să blocheze toate disponibilitățile pentru perioada prezenței aici a echipei române de fotbal. Fiecare dintre turiștii aflați deja la hotel a fost verificat de poliție.

Un teren le sta de asemenea la dispoziție pentru antrenamente. Aparținând comunelor limitrofe, terenul a fost recondiționat special pentru această ocazie.

Altfel, în afară de plăcerile bucolice, nimic nu-i poate tenta, în timpul liber, pe fotbalițti: cel mai apropiat cătun e la kilometri distanță!

Securitatea este asigurată de poliția și jandarmeria franceză, de jandarmi trimiși de la București și de…Praetorian Trajan (pentru centrul de presă), societatea unui fost legionar român despre care scriam în paginile „„venimentului Zilei” anul trecut.

90.000 de agenți de securitate și 30.000 de « infiltrați » !

Subiectul în jurul căruia se învârte totul pentru moment este acela al amenințării teroriste. SUA au informat deja oficial despre iminența unui atentat, fapt confirmat și de autoritățile franceze. Amenințarea este «difuză», «amorfă », «polimorfă» dar extrem de reală în special pentru «fan-zone » (locurile amenajate în orașe, unde publicul poate urmări meciurile pe ecrane special instalate). 90.000 de politiști, jandarmi și agenți privați de securitate au fost mobilizați, la care se adaugă alți 30.000 de agenți infiltrați. Cele mai mari societăți de securitate au refuzat însă contractele, ceea ce dă măsura pericolului; nimeni nu dorește să se compromită în cazul în care un atentat s-ar produce sub supravegherea sa !

Problema este însă că forțele de ordine sunt epuizate. Franța este în alertă maximă de mai bine de un an, de la atentatele din ianuarie 2015. În plus, de câteva săptămâni manifestațiile violente împotriva Legii muncii au în vizor tocmai forțele de ordine, atacate fără întrerupere și care au primit ordine clare să reziste fără să riposteze. În aceste condiții, vigilența riscă să fie afectată prin forța lucrurilor…

Cu ochii pe jurnaliști !

Măsurile de securitate pe stadioane sunt fără precedent: fiecare bilet este nominal și trebuie însoțit de un act de identitate care va fi scanat și introdus instantaneu în sistem. Pentru orice bilet vândut ulterior de către federații se cer informații complete (nume, foto, data și locul nașterii…)

Acreditarea poate fi falsificată

Surse din serviciile secrete spun că cei mai supravegheați, în această perioadă, vor fi jurnaliștii acreditați. Pe de o parte pentru că au acces peste tot, pe de altă pentru că acreditarea nu este neaparat securizată și ea poate fi falsificată destul de ușor.

La sfârșitul lui mai, prefectul de poliție din Paris a adresat o notă ministrului de Interne prin care îi propune să ceara primăriei închiderea fan-zonei de pe Champs de Mars (care se află chiar lângă Ambasada României) în zilele de meci pe Parc des Princes și Stade de France. «Nu suntem în măsura să garantăm un nivel optimal de securizare », prevenea prefectul în nota sa.

Zeci de exerciții de simulare

Ministerul de interne a refuzat să ia în considerare această propunere anunțând că a suplimentat dispozitivul pentru zona în chestiune, chiar dacă Bernard Cazeneuve a recunoscut că «amenințarea teroristă este fără precedent». Câteva zeci de exerciții de simulare au avut loc în ultimele săptămâni în mai multe orașe din Franța.

Ambasada pe baricade

Ambasada română este în centrul interesului, pentru că meciul de deschidere va avea loc între Franța și România. Premierul Dacian Cioloș sosește mâine și se întâlnește cu reprezentanți ai comunității românești la ambasadă, iar vineri, după ce va fi primit la Elysée, va pleca spre „Stade de France” în compania președintelui François Hollande.

În același timp meciul va putea fi urmărit la ambasadă pe un ecran gigant, închiriat special cu această ocazie și instalat în gradină. Accesul se va face pe bază de invitație, din motive de spațiu si de securitate.

Pe toată perioada campionatului, Ambasada găzduiește câteva manifestări organizate de FRF – în principal expoziții făcute cu sprijinul Agerpres, Mediafax și Gazeta Sporturilor. Primăria Parisului lansase o manifestare grandioasă pe malul Senei – un spațiu de expoziție între Pont d’Alma și Pont Alexandre III pus la dispoziția țărilor participante, dar ghinion! Sena a dat pe margini și spațiul în chestiune se află sub ape, ca și o parte din materialele deja instalate. Primăria Parisului încearcă să găsească soluții de înlocuire, dar pentru moment nimic nu e cert.