Primăria Cluj Napoca a fost obligată de instanțele de judecată să încheie un contract de vânzare cumpărare cu fostul căpitan SPP și de securitate, Matei Dumitru.
Litigiul dintre fostul ofițer de Securitate și Primăria Cluj Napoca, vizează un apartament cu patru camere, situat pe o stradă din zona centrală a Clujului, râvnită de investitorii imobiliari. Fostul locotenent de securitate, Marius Dumitru Matei a fost la un pas să își piardă casa, după ce, din motive neelucidate, a refuzat să mai plătească chiria la Primăria Cluj Napoca.
În 2016, Primăria Cluj a deschis un proces de evacuare. În paralel, Matei a deschis un proces prin care primăria să fie obligată să îi vândă locuința. După trei ani de procese, în 2019, Primăria Cluj a fost obligată, definitiv să îi vândă lui Matei, apartamentul pentru doar 19.539 lei, în condiția în care în zona respectivă, un metru pătrat de construcție se vinde cu minim 1.500 de euro.
Ulterior, după acest proces, Matei Dumitru a cerut anulare actelor de executare, făcute de Primăria Cluj Napoca, și a obținut din nou câștig de cauză, la Judecătoria Cluj Napoca. În prezent, dosarul se judecă la Tribunalul Cluj, având termen în luna martie 2020.
Dumitru Matei a fost ofițer de securitate, până în decembrie 1989. Ulterior, după Revoluție a fost reîncadrat la SPP, instituție care a renunțat la serviciile sale, din cauza trecutului său din cadrul Securității Cluj.
Cine este Matei Dumitru?
Numele fostului ofițer de securitate a apărut atunci când un ziarist din Cluj, Victor Lungu a scris o carte despre evenimentele din decembrie 1989, de la Cluj Napoca. Astfel, deși era evident că regimul Ceaușescu va pica, locotenentul Matei a acționat cu duritate, împotriva manifestanților găsiți în zona locuinței celebrei disidente Doina Cornea.
”Autoduba a fost parcată în pasajul de sub strada Calea Turzii. Executând ordinul colonelului Ţincă Ovidiu, împreună cu căpitanul de securitate Lăpuşan Liviu, locotenent colonelul de securitate Ermalai Averian şi maiorul de securitate Herţa Gheorghe, s-au deplasat, în autoturismele ultimilor doi, în zona locuinţei d-nei Doina Cornea, unde au luat legătura şi cu alţi lucrători de securitate care supravegheau zona. P
e la ora 21,30 – 22,00, au fost reţinuţi şi urcaţi în autodubă: Măruţiu Marius Lucian, Haţiegan Şerban Tiberiu, Kilin Istvan Csaba şi Borza Gheorghiţă Florian, care ieşiseră din curtea locuinţei d-nei Doina Cornea. Cele patru persoane reţinute au fost transportate la sediul Miliţiei municipiului Cluj-Napoca. Din declaraţiile lui Kilin Istvan Csaba, Borza Gheorghiţă Florian şi Haţiegan Şerban Tiberiu rezultă că pe timpul transportului şi la sediul miliţiei au fost loviţi de către locotenentul Cioban Constantin şi locotenentul Matei Marius Dumitru”, se arată în cartea lui Victor Lungu, care descrie un eveniment care a avut loc în 21 decembrie 1989.