Secţie-fantomă la „Babeş-Bolyai“

Mai mulţi profesori îşi vor pierde posturile deoarece Universitatea nu le poate elibera diplome de studiu pentru ambele specializări.

Mai mulţi absolvenţi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca acuză faptul că, după ce au absolvit cursurile secţiei de Etnologie română - limbă şi literatură engleză, franceză, română sau maghiară - nu pot primi diplome de absolvire pentru că specializarea lor nu există în nomenclatorul de specializări al universităţilor din România.

Mulţi dintre absolvenţi au ajuns profesori de liceu, iar acum sunt în pericol să-şi piardă posturile din cauza faptului că universitatea nu poate elibera diplome de studiu pentru specializă rile pentru care s-au pregătit. Oficialii de la UBB invocă o hotărâre de guvern din anul 2005 care interzice dubla specializare în domeniul universitar.

Cu toate acestea, în perioada 2002-2007 au fost organizate examene de admitere la secţia incriminată. Absolvenţii secţiei Etnologie şi o limbă străină puteau profesa ca muzeografi sau folclorişti, dar şi ca profesori de engleză, franceză, română sau maghiară. În total, în această situaţie se află în jur de 40 de absolvenţi, la care se adaugă alţi 50 de studenţi care vor absolvi cursurile facultăţii în anii care urmează. Problema a fost dezbătută şi la ultima şedinţă a senatului UBB. Soluţiile găsite îi nemulţumesc pe absolvenţi, care sub nicio formă nu vor să primească doar diplome de etnologi, adică de muzeografi sau folclorişti. Adeverinţe în loc de diplome Martha Roman are 23 de ani şi anul trecut a absolvit Facultatea de Litere, secţia Etnologie - limbă şi literatură engleză. În luna iunie, tânăra şi va pierde postul de profesor din cauza acestei situaţii. „Am reuşit la examen la Liceul «Emanuel Brassai» şi am primit o catedră de limba engleză. Până în luna iunie trebuie să duc diploma de absolvire în original, dar de la universitate ne-au anunţat că nu ne pot elibera decât pentru specializarea etnologie“, spune Martha Roman. În situaţia ei mai sunt în jur de 40 de absolvenţi.

Tinerii, în marea lor majoritate de etnie maghiară, au iniţiat mai multe discuţii cu prorectorul Magyari Tivadar, care se ocupă de facultăţile cu predare în limba maghiară. „Domnul prorector ne-a spus că specializarea noastră nu este trecută în nomenclatorul de specializări al universităţilor din România. Ne-au transmis că ne dau diplomă pentru etnologie şi o adeverinţă care să ţină loc de diplomă pentru specializarea de limbă absolvită, dar că nimeni nu ne poate garanta că vom putea profesa cu documentul respectiv“, a mai spus fosta studentă. Unii dintre studenţi au plătit pentru specializarea pentru care acum nu pot primi diplome universitare 500 de euro/an. CU BUNĂ ŞTIINŢĂ Au continuat ilegal admiterea Prorectorul Magyari Tivadar dă neputincios din umeri, în semn că pentru aceşti absolvenţi nu se poate face mare lucru şi că soluţiile sunt limitate. „Nu le putem da diplomă decât pentru etnologie. Pentru specializarea de limbă trebuie să meargă din nou la şcoală. De exemplu, pentru cei care au terminat engleză şi dacă vor accepta, ne gândim să îi cuplăm la profilul engleză- franceză şi să termine şcoala doar într-un an. Asta putem face pentru ei şi, în plus, să nu plătească“, a spus prorectorul. Acesta a mai recunoscut că UBB a organizat admitere pentru specializarea etnologie-limbă şi după anul 2005, când a apărut Ordonanţa de Guvern nr. 501, care interzice dubla specializare.   „După anul 2005 s-a organizat examen de admitere în speranţa că va exista o nouă hotărâre de guvern care să reintroducă dubla specializare în domeniul universitar. De la 1 ianuarie 2008, personal am oprit admiterea la secţiile cu dublă specializare“, a mai spus conferenţiarul Magyari Tivadar. Senatul UBB le-a solicitat absolvenţilor propunerea de soluţii. Printre promisiuni cu care tinerii s-au ales: „UBB va continua demersurile pe lângă parlament şi Ministerul Educaţiei pentru a relansa dubla specializare“.