Secţie de poliţie comunitară la Universitatea de Vest

Din toamnă, tinerii care vor să obţină o diplomă de licenţă în ordine publică pot opta pentru cursurile universitare oferite de Facultatea de Drept.

După ce au luat lecţii de balet de la un maestru al scenei, poliţiştii comunitari din Banat au acum şansa de a deveni licenţiaţi în ordine publică. Asta pentru că, din această toamnă, la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest (UVT) va funcţiona specializarea „Poliţie Comunitară“.

Potrivit rectorului Universităţii de Vest din Timişoara, noua specializare s-a ivit ca o necesitate. „S-a pornit de la faptul că poliţia comunitară există, dar este formată din oameni nepregătiţi din punct de vedere profesional. În acest sens, reprezentanţii Facultăţii de Drept au efectuat anul trecut un studiu de piaţă care a arătat necesitatea instituirii acestei noi specializări dedicate oamenilor în uniformă, în baza acestuia primind şi autorizaţia de funcţionare“, susţine rectorul Ioan Talpoş. Admitere pe baza mediei de la Bacalaureat În timpul facultăţii, studenţii vor avea cursuri de administraţie şi de drept. În plus, vor face şi practică pe stradă, alături de ceilalţi angajaţi ai Poliţiei Comunitare, absolvenţi de liceu. Astfel, între 16 şi 20 septembrie, va avea loc cea de-a doua sesiune de înscrieri la secţia Poliţie Comunitară a Facultăţii de Drept, după ce în prima sesiune s-au înscris 10 candidaţi.   „Admiterea se face pe bază de concurs de dosare, selecţia făcându-se pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. Ulterior, fiecare candidat admis va trebui să treacă cu brio şi testele fizice şi cele psihologice. Şi neapărat trebuie să se încadreze în baremul de înălţime: fetele trebuie să aibă cel puţin 1,70 metri, iar băieţii cel puţin 1,75 metri“, explică în ce constă examenul de admitere Radu Motica, decanul Facultăţii de Drept.   „Cred că o să mă ajute“ Noua specializare a stârnit mai ales interesul tinerilor care poartă uniforma poliţiei comunitare.

„Îmi pare rău că nu am aflat din start că m-aş fi înscris deja. Dar o să-mi depun dosarul în a doua sesiune, în septembrie. M-am angajat la Poliţia Comunitară anul acesta, am trecut toate testele şi nu cred că va fi o problemă să intru la facultate. Apoi, cred că o să mă ajute în carieră“, mărturiseşte Ionuţ Matei.

AVANTAJE

„Celor cu studii superioare le va fi mai uşor“

Reprezentanţii Poliţiei Comunitare Timişoara speră că noua specializare universitară va face mai atractivă meseria de poliţist comunitar. „După absolvire, cei care vor să intre la noi trebuie să treacă şi testele noastre. Nu înseamnă că, dacă au absolvit această facultate, sunt direct poliţişti comunitari. Este bine că s-a făcut această specializare pentru că mulţi dintre cei care îi avem acum nu înţeleg legea. Celor cu studii superioare le va fi mult mai uşor“, e de părere Dana Seracin, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Comunitare Timişoara. De la înfiinţarea structurii, la concursurile pentru ocuparea posturilor de agenţi comunitari, s-a picat pe capete, tinerii ratând fie testele psihologice, fie cele fizice.