Spanacul menţine ochii sănătoşi, iar peştele protejează pielea. Pastele şi pâinea albă favorizează apariţia ridurilor, iar consumul exagerat de cafea afectează oasele.
Spanacul, peştele şi roşiile sunt pe lista alimentelor care vă menţin tinereţea, susţin specialiştii citaţi de publicaţia britanică „Telegraph“. Acestea vă protejează pielea, ochii, creierul şi inima. Pe lista neagră se află alimente precum pastele, vinetele, cartofii, dar şi băuturile carbogazoase, cafeaua, alcoolul şi zahărul. Spanacul trebuie consumat în ziua preparării Spanacul conţine un pigment numit luteină, prezent şi în retină, care ajută la menţinerea sănătoasă a ochilor, susţin cercetătorii britanici citaţi de publicaţia „Telegraph“. „Luteina este validată ca o substanţă ce previne apariţia degenerescenţei maculare (n.r. - pierderea treptată a vederii asociată cu vârsta)“, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Spanacul mai conţine vitamina C, fibre alimentare, clorofilă şi magneziu. „După ce a fost gătit, spanacul nu trebuie ţinut mult timp în frigider. El trebuie consumat în aceeaşi zi, deoarece se generează azotaţi care se transformă în substanţe cancerigene“, mai spune specialistul. Roşii zilnic, peşte de trei ori pe săptămână Roşiile sunt alte alimente extrem de bune pentru păstrarea tinereţii. Ele conţin licopen, un antioxidant care poate proteja pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete. „Consumul zilnic de roşii poate preveni cancerul de prostată“, completează Gheorghe Mencinicopschi. Peştele proaspăt, precum somonul, heringul, scrumbia şi sardinele, este o sursă foarte bună de acizi graşi Omega 3, care poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii. „Acizii graşi Omega 3 sunt esenţiali pentru buna funcţionare a creierului, inimii şi previn cancerul. Recomandarea este să consumaţi peşte de două-trei ori pe săptămână, câte o porţie de 100-200 de grame“, adaugă specialistul. Ca să fiţi siguri că meniul vostru este complet, specialiştii britanici vă învaţă un truc: „La fiecare masă, trebuie să fiţi în stare să ridicaţi trei degete şi să spuneţi: am mâncat o sursă bună de proteine (peşte, alune, sâmburi sau tofu), un acid gras esenţial (omega 3 sau 6) şi carbohidraţi cu index glicemic scăzut (fructe, legume şi cereale integrale)“. Berea creşte glicemia Băuturile carbogazoase, ceaiul, cafeaua, zahărul şi alcoolul scot mineralele alcaline, precum calciul, din oase, slăbindu-le. „Apa carbogazoasă aduce o cantitate prea mare de sodiu, nefiind recomandată hipertensivilor şi celor cu litiază renală. Aceştia ar trebui să bea apă fiartă şi răcită şi ceaiuri diuretice.
Sucurile carbogazoase cresc aciditatea gastrică, conţin aditivi, coloranţi sintetici şi mult zahăr care poate duce la obezitate şi la tulburări de reglare a glicemiei“, explică Mihaela Ionescu, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie la Institutul „N. Paulescu“, din Capitală. Şi alcoolul este trecut pe lista neagră, deoarece este un toxic hepatic major. În plus, băuturile alcoolice dulci cresc glicemia. „O sticlă de 3/4 de bere are tot atâta zahăr cât o pâine“, mai spune Mihaela Ionescu. Legumele precum cartofii, vinetele şi ardeiul iute conţin o substanţă chimică ce poate activa durerea şi inflamaţia asociate cu artrita, vă avertizează specialiştii britanici. „Vinetele cu maioneză sau ulei pot da crize biliare şi greţuri şi sunt contraindicate celor cu suferinţe hepatice şi biliare“, adaugă nutriţionistul. AVERTIZARE Diabetul grăbeşte îmbătrânirea Carbohidraţii rafinaţi precum pâinea albă, orezul alb, cerealele dulci, pastele şi tăiţeii contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2, boală care accelerează procesul de îmbătrânire. „Când mâncăm carbohidraţ i glicemici precum pâine, prăjituri sau paste, acestea se transformă foarte repede în sânge în zahăr, iar pancreasul nu poate răspunde cu suficientă insulină. Zahărul se aşază pe membranele celulelor, iar când se ataşează de moleculele de colagen din piele devine rigid, dând naştere ridurilor“, explică nutriţionistul Christian Lee.