Celebrul iluzionist Harry Houdini a fost faimos pentru capacitatea sa de a-şi ține respirația mai mult de trei minute. Dar astăzi, sunt oameni care pot sta în apă fără să respire 10, 15, chiar 20 de minute. Cum ajung scufundătorii la această performanţă? Te poţi antrena pentru aşa ceva, există un secret?
Potrivit io9.com răspunsul este da. Este drept că o asemenea performanţă implică mult efort, timp şi pasiune. Practicienii aşa numitei "apnee statice" - o disciplină sportivă în care o persoană îşi ține respirația sub apa cât mai mult posibil- o demonstrează.
În 2001, scufundătorul Martin Stepanek şi-a ținut respirația 8 minute şi 6 secunde. Recordul său a rezistat aproape trei ani.
În iunie 2004, Tom Sietas a reuşit să depăşească recordul cu 41 secunde. El a stat sub apă fără să expire 8 minute şi 47 de secunde. De altfel Sietas şi-a depăşit propriul record de opt ori.
În prezent, recordul sportiv îi aparţine scufundătorului francez Stephane Mifsud. În 2009, Mifsud a stat sub apă fără să respire timp de 11 minute şi 35 secunde. Care sunt tehnicile?
S-a demonstrat că sângele unui scafandru se oxigenează mai lent decât în cazul celor care îşi petrec toată viaţa pe uscat şi inhalează aerul din reflex. Activarea sistemului nervos simpatic provoacă vaselor de sânge periferice tendinţa de a se contracta imediat după se opreşte respiraţia, conservându-se astfel o proporţie importantă de sânge bogat în oxigen prin redirecționarea acestuia de la extremități la organele vitale, în special creier și inimă.
De asemenea, mulţi scufundători practica meditaţia tocmai pentru a-şi încetini ritmul imimii. Reducerea ratei metabolismului atenuează conversia de oxigen în CO2. În plus, meditația are un efect calmant asupra minții, deoarece se ştie că atunci când cineva nu poate respira lupta se duce mail ales la nivel mental. Trucurile scufundătorilor Există trucuri pentru a-ţi ține respirația, trucuri care se bazează mai puțin o formare extinsă, ci mai mult pe creșterea a ceea ce scafandri numesc "stocarea gazului totală". Aceasta este practicată de scufundătorii din triburile indoneziene care pescuiesc cu lancea, iar tehnica a fost întrodusă în scufundările sportive de un scafandru al marinei americane, Robert Croft, în anii 1960 .
Tenica presupune ca să se ia cea mai profundă respiraţie posibilă, apoi folosindu-se de muşchii cavităţii bucale și a faringielui, să se păstreze punga de aer cât mai mult în gât, abia apoi să se permită trecerea către plămâni pentru oxigenare. Prin repetarea acestei mișcări de pompare de până la 50 de ori, se spune că un scufundător îşi poate crește capacitatea pulmonară totală cu până la trei litri. 22 de minute sub apă
Aceasta tehnică a fost folosită de magicianul David Blaine care a reușit să doboare recordul mondial pentru ținerea respirației în 2008, cu un timp de 17 minute şi 4 secunde. În 2012, Stig Severinsen a reuşit performanță de a sta 22 de minute sub apă, fără să respire. Guinness World Record
Trebuie spus că Guinness World Record face disticţia între "apneea statică", practicată ca disciplină sportivă şi performanţele obţinute în afara AIDA.
Oricum ar fi, toate tehnicile și metodele de a sta timp îndelungat sub apă fără să respiri presupun riscuri semnificative. Privarea de oxigen poate duce la pierderea cunoștinței sau chiar la moarte, în timp ce expunerea prelungită la oxigen poate provoca de asemenea probleme serioase de sănătate.
<object width="620" height="349"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/Otuf-kG-0Qw?version=3&hl=ro_RO"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/Otuf-kG-0Qw?version=3&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" width="620" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object> ARTICOLE POPULARE:
- Cui nu-i place să pozeze? Animalele adoră şedinţele foto | IMAGINI AMUZANTE
- Fostă vedetă Playboy, condamnată la peste doi ani de închisoare | GALERIE FOTO
- Cum au dat-o în bară muncitorii. Construcţii ratate: scări către nicăieri, duş lângă transformatorul electric sau uşi total anapoda | GALERIE FOTO
- A făcut 145 operaţii estetice ca să fie versiunea umană a lui Ken, partenerul păpuşii Barbie | GALERIE FOTO / VIDEO
- TOP 15 Cele mai frumoase drumuri din lume | GALERIE FOTO
- Prinţul Harry se însoară? Presa britanică vorbeşte despre o iminentă logodnă regală | GALERIE FOTO
- Oameni bizari care fac lucruri uluitoare | GALERIE FOTO
- ”Vampa cu văl”, prințesă sau prostituată? Povestea unei femei foarte abile | GALERIE FOTO
- Cea mai veche PIRAMIDĂ din lume a fost descoperită în Crimeea | GALERIE FOTO / VIDEO
- Cele mai șocante chipuri de infractori | GALERIE FOTO