Secretele unei sănătăţi de fier

Nu abuzaţi de antibiotice, mâncaţi un măr pe zi şi odihniţi-vă în weekenduri.

Unii oameni nu se îmbolnăvesc niciodată. Au o rezistenţă de fier şi, chiar dacă se expun frigului, microbilor, virusurilor, cu greu se lipesc de ei gripa, răcelile ori alte infecţii. La polul opus sunt „bolnăvicioşii“, cei pe care îi pune la pământ şi cea mai mică particulă de praf ori simplul fapt că trec pragul casei.

Ce îi diferenţiază pe „rezistenţi“ de „bolnăvicioşi“ este stilul de viaţă. În timp ce primii sunt antrenaţi, practică sport, se hrănesc bine, nu le place să se plângă şi rareori iau pastile, „bolnăvicioşii“ sunt sedentari, obişnuiesc să se streseze din orice, acordă suferinţei o foarte mare importanţă şi iau medicamente cu pumnul. Specialiştii în sănătate explică ce atitudine trebuie să adopte cei care fac parte din prima categorie. Infecţiile din copilărie trebuie tratate corect

Rezistenţa organismului depinde şi de o componentă genetică, dar mai ales de modul în care un copil este îngrijit încă din primii ani de viaţă. Copiii născuţi cu astm ori cu alte boli respiratorii sunt, de exemplu, mai predispuşi infecţiilor din timpul iernii. „O infecţie prost tratată în copilărie poate face organismul să reacţioneze mai slab în faţa bolilor“, explică medicul de familie Alina Constantin, de la Policlinica Drumul Taberei Nr. 34.

Organismul poate fi întărit dacă:

  • este evitat consumul de antibiotice,
  • sportul este practicat cu regularitate încă din copilărie
  • hrana este de calitate.  

„Folosirea antibioticelor în exces sensibilizează organismul“, aminteşte medicul Alina Constantin. Lipsa activităţii fizice duce, pe de-o parte, la creşterea în greutate, iar pe de altă parte scade imunitatea. „Este bine ca organismul să fie învăţat să lupte cu agenţii din exterior. Altfel, intră în «conservare» şi devine sensibil“, mai explică medicul.

Elementele-cheie ale dietei: fructele, legumele, carnea slabă

Alimentaţia joacă şi ea un rol important în întărirea organismului.

„Este greu ca oamenii să aibă astăzi o alimentaţie sănătoasă, în condiţiile în care supermarketturile sunt pline de produse cu E-uri, conservanţi şi coloranţi, dar, pe cât posibil, bazaţi-vă pe fructe, legume, carne slabă“, sugerează medicul Alina Constantin.

Dintre fructe, cele mai la îndemână sunt merele, bogate în quercitină, un antioxidant ce întăreşte imunitatea. Aşa cum spune şi zicala, „un măr pe zi chiar poate ţine doctorul departe de casă“.   Permiteţi organismului să se odihnească

„Acestea sunt regulile de bază, dar, ca organismul să rămână rezistent pe măsură ce înaintaţi în vârstă, trebuie să învăţaţi cum să faceţi faţă stresului“, este de părere Alina Constantin. Ea spune că întâlneşte aproape zilnic la cabinetul său tineri cu imunitatea la pământ: „Organismul trebuie să aibă răgazul să se odihnească, dar observ că sunt oameni care nu îşi iau concediu cu anii şi îşi imaginează că pot rezista la nesfârşit fără pauze şi fără un program normal de somn“. Specialiştii atrag atenţia că respectarea weekendurilor şi a concediilor este esenţială.

REGULĂ

Nu exageraţi cu simptomele

Medicii spun că percepţia asupra bolilor este diferită de la persoană la persoană. „Unii oameni nu sunt neapărat sensibili, ci ipohondri. Nu orice stare subfebrilă anunţă o gripă şi nu înseamnă că la primul strănut trebuie să ne băgăm sub plapumă şi să nu mai ieşim de acolo“, precizează medicul Alina Constantin. Medicul îndeamnă la păstrarea echilibrului şi a obiectivităţii, astfel încât nici sănătatea fizică şi nici cea psihică să nu aibă de suferit.