Secretele NEȘTIUTE ale legendarei trupe Phoenix. De ce nu mai vorbește Țăndărică pe Nicu Covaci de ani buni?

De ani buni Ovidiu Lipan Țăndărică, fostul toboșar al legendarei trupe Phoenix îl evită pe Nicu Covaci, liderul trupei, dintr-un motiv incredibil, având în vedere vârsta respectabilă pe care o au cei doi protagoniști.

În urmă cu 35 de ani, Covaci a reușit să „bage frica” în fostul său coleg de trupă care i-a demonstrat că poate să îl bată în orice moment. Toboșarul, a cărui viață s-a schimbat după ce a fost scos din țară de Nicu Covaci, care l-a ascuns într-o cutie de boxă de sonorizare în vestita ”evadare” din comunism a trupeților (1976), a fost aproape linșat de binefăcătorul său după ce a fost surprins de acesta, pe scena unui festival, unde cânta pretinzând că e Phoenix.

Țăndărică a recidivat definitiv în fața lui Nicu Covaci

”Bătaie au mâncat mai toţi, dar eu n-am pedepsit vreodată un om nevinovat. M-am educat să nu accept nici un fel de rău, îl stârpesc”, a povestit Nicu Covaci într-un interviu. Cum ”bătaia e ruptă din Rai”, prietenia lor a continuat până în urmă cu cinci ani, când, la spectacolele aniversare Phoenix 50 de ani,  Țăndărică a ”recidivat” din nou în fața lui Covaci, de această dată definitiv, punând capăt poveștii sale în grupul în care a cunoscut consacrarea, după 37 de ani.”Pentru un prieten intru și în foc, dar să nu-mi pună piedică, altfel îi rup oasele şi mă fac de râs la vârsta mea”, adăuga Covaci, conform Libertatea.ro. 

Se pare că de la plecarea sa din Phoenix fix în momentul  aniversar, frica de bătaia promisă de Covaci a rămas vie în conștiința lui Țăndărică, motiv de care acesta se amuză când este întrebat, fără însă să comenteze pe subiect.

Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului XX. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au adus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic).