Secretele intunecate ale ciclismului mondial

Cel mai mare scandal de dopaj din istorie a izbucnit in Spania, iar de atunci orice rutier care iese invingator intr-o competitie este privit cu scepticism.

Sportul modern a devenit o industrie, care ruleaza anual miliarde de euro si  creeaza vedete. Toti sportivii sunt de acord ca este usor sa ajungi in varf, dar ca este foarte greu sa te mentii acolo. Limitele corpului uman sunt impinse la extrem, iar unii cedeaza tentatiei de a-si usura mentinerea in top cu ajutorul substantelor dopante.

Ciclismul este unul dintre cele mai dificile sporturi, care solicita organismul la maximum, mai ales pe pantele abrupte ale Alpilor in Turul Frantei, cea mai importanta competitie pentru rutieri. A trecut mai mult de un an de cand au inceput sa iasa la suprafata secretele intunecate ale ciclismului.

Anabolizanti, steroizi si EPO In februarie 2006, garda civila din Spania a primit informatii ca „anumite persoane furnizeaza produse dopante sportivilor de nivel inalt si practica dopajul sanguin (n.r. - metoda care consta in transfuzii de sange proaspat intr-un organism, pentru o mai buna oxigenare, prin cresterea numarului de globule rosii)”.

Dupa ce timp de cateva luni au supravegheat un apartament din Madrid, autoritatile i-au arestat pe medicul Eufemiano Fuentes (care a lucrat pentru echipele Kelme si Once) si pe Manolo Sainz, managerul gruparii Liberty. Astfel s-a declansat „afacerea Puerto”, cea mai vasta operatiune de depistare a retelelor furnizoare de substante dopante.

Din laboratoarele unde lucra Fuentes au fost confiscate zeci de pungi cu sange congelat si plasma, anabolizante, steroizi, eritropoietina (EPO), hormoni de crestere si documente cu numele „clientilor”.

Presa scrie ca 58 de ciclisti, printre care sunt enumerati italianul Ivan Basso si germanul Jan Ullrich (castigator al Turului Frantei in 1997), apelau la serviciile lui Fuentes. In urma dezvalurilor, campionatul de ciclism al Spaniei este suspendat.

In decembrie 2006 au inceput audierile in „afacerea Puerto”, iar la inceputul lui 2007, Ullrich si-a anuntat retragerea din competitie, negand insa vehement ca s-ar fi folosit vreodata de dopaj pentru a-si imbunatati performantele. In urma unor teste ADN a reiesit insa ca o parte din sangele aflat in pungile confiscate ii apartinea lui Jan Ullrich.

La un moment dat,  in tot acest scandal al dopajului s-a vehiculat chiar numele tenismenului iberic Rafael Nadal. De asemenea, cotidianul francez „Le Monde” a scris ca echipa Real Madrid este „clienta” a medicului Fuentes, dar nu s-au gasit dovezi certe care sa ateste ca dopajul era practicat la gruparea „galacticilor”.

VICTIME

Armstrong - suspectat, Landis - pedepsit Revenit spectaculos in competitie dupa ce a suferit de cancer la testicule, americanul Lance Armstrong, de sapte ori castigator al Turului Frantei, a ridicat mereu semne de intrebare.

In cartea „L.A. Confidential - Secretele lui Lance Armstrong”, scrisa de doi jurnalisti americani, sportivul este acuzat de dopaj. Marturiile despre metodele interzise folosite de ciclist pentru a-si imbunatati performantele curg garla, dar Armstrong a scapat pana acum cu fata curata, neputand fi depistat pozitiv.

In schimb, compatriotul sau Floyd Landis, care a castigat Marea Bucla in 2006, a avut mai putin noroc. La un test antidoping s-a decelat testosteron sintetic in probele de urina prelevate sportivului, care si-a pierdut dreptul de a fi considerat castigator in Turul Frantei.