Secretele primei fabrici de măști de protecție românești. Ce l-a uimit pe Ludovic Orban

În România există un singur loc în care a început să fie confecționate măști de protecție. Cele aduse din străinătate sunt vândute, acum, la prețuri exorbitante pe piața neagră, dar și în farmacii. Deși premierul Ludovic Orban a refuzat să spună, în exclusivitate pentru evz.ro, oficiali din Ministerul Economiei au dezvăluit care este prețul real al acestor măști și cum poate fi desființată specula cu aceste echipamente sanitare

Specula cu echipamente medicale poate primi o grea lovitură. În prima fabrică din România care produce măști de protecție, absolut necesare pentru populație, dar și pentru personalul medical, aflat în prima line a luptei cu răspândirea COVID-19, se confecționează o mască pe secundă.

Evz.ro a aflat detalii în exclusivitate legate de producerea acestor măști la fabrica vizitată, miercuri, de premierul Ludovic Orban.

Este vorba de Uzina de produse speciale Dragomireşti, din județul Dâmbovița care aparține de Romarm, instituție subordonată Ministerului Economiei, care a transformat o hală destinată producției de armament într-una de producție a materialelor atât de necesare românilor.

Directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu, a explicat, în exclusivitate pentru evz.ro, că cele patru mașini importate din China fabrică măști de protecție normale, pentru populație, dar și măști speciale, cu patru straturi.

Primele au un grad de protecție de 80 la sută, iar celelalte de 98,8 la sută.

Deși premierul Ludovic Orban, aflat într- vizită oficială alături de ministrul Economiei, Virgil Popescu, s-a ferit să spună cât costă aceste echipamentede protecție, produse de fabrica care scoate pe bandă rulantă până la 350.000 de măști pe zi, evz.ro a aflat că prețul este de mai puțin de 2 lei pe bucată, față de 7 lei cât se vinde, de multe ori prin specula, în farmacii sau pe piața neagră.

„Dorința mea a fost ca, în această perioadă grea pentru România, să eliminăm specula cu aceste echipamente absolut necesare pentru români”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Gabriel Țuțu.

Măștile se comercializează prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (SAPE S.A.) la prețul de circa 2 lei bucata.

Detalii despre măști a dat și premierul Ludovic Orban….

Primul ministru a rămas impresionat de capacitatea de producție a măștilor românești care folosește, practic, material din import, dar sunt fabricate la ceele mai înalte standarde.

„În China se produce haotic, din cauza solicitărilor mari de pe piață. Noi, însă, avem certificate de calitate de la cel mai înalt nivel, pentru o protecție solidă a personalului medical și a populației, standarde după care lucrăm, de altfel”, a declarat, pentru evz.ro, directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Practic, a declarat și premierul Ludovic Orban, „Uzina de produse speciale Dragomireşti este prima capacitate economică ce a achiziţionat utilajele şi a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti, acest tip de mască care e denumită N95, după standardul asiatic, dar are echivalent de FFP3”

 

Materialul folosit pentru măști a fost testat în Belgia

„Materialul utilizat pentru această mască a fost testat într-un laborator din Belgia şi are grad de protecţie de 99,8%. De asemenea, tot la această unitate economică intră în fabricaţie măştile chirurgicale, aşa cum sunt cunoscute, măştile de largă utilizare, care vor fi folosite după data de 15 mai, şi în ceea ce priveşte masca chirurgicală, este vorba de această mască, care este binecunoscută, pe care o să o şi port (...). Materialul care este utilizat conform certificării de un procent foarte mare de protecţie, de aproape 80%. Adică gradul de penetrabilitate a măştii de către virus e foarte mic, inclusiv pentru această mască chirurgicală. Au fost achiziţionate utilaje care permit producţia acestor măşti în sistem automatizat, cu o capacitate de producţie pentru măşti chirurgicale între 300 şi 350 de mii de măşti pe zi, iar pentru măştile de tip N95, după standardul european FFP3, capacitatea de producţie va fi între 70 şi 75 de mii de unităţi pe zi”, a declarat premierul Ludovic Orban, după vizita la uzina din Dragomirești.