Secretarul Primariei Timisoara are o turma cu lana de aur

Secretarul Primariei Timisoara are o turma cu lana de aur

Ioan Cojocari are 350 de oi, care, conform declaratiei de avere, ii aduc venituri de jumatate de miliard de lei vechi.

Declaratiile de avere ofera numeroase surprize si povesti interesante. Potrivit declaratiei de avere, Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara, are 47.412 lei venituri din cresterea animalelor, doua terenuri in satul Sustra, unul agricol de doua hectare si unul intravilan de 0,30 hectare, doua apartamente in Timisoara, doua autoturisme, unul Ford si unul Audi, si doua conturi la BCR, unul de aproape 30.000 de lei si altul de 26.000 de euro. Vedete si sursa inepuizabila de bani sunt cele 350 de oi, care ii aduc o jumatate de miliard de lei vechi, anual.

Afacere in satul soacrei

Ioan Cojocari este cel mai cunoscut fiu al satului Sustra, aflat la 30 de kilometri de Timisoara. Acolo, secretarul Primariei din Timisoara face avere din cresterea oilor cu ciobani care muncesc la negru si firme care-i cumpara branza si mieii.

Am vrut sa vedem la fata locului cum merge afacerea. „Are oi, are porumb, dar nu va zic nimic”, ne-a spus de pe fereastra casei Florica Cinga, soacra secretarului. Apoi a sunat telefonul. Cinci minute i-au trebuit lui Cojocari sa afle ca niste curiosi vor sa-i numere oile. Nici nu ajunsesem bine de la carciuma satului la casa soacrei. „Da, sunt aici la mine la geam. Vor sa stie cate oi ai, cata branza ai facut”, explica femeia, dupa care ne da peste pervaz receptorul.

La telefon, secretarul Cojocari in persoana. „Satul este mic si toata lumea cunoaste pe toata lumea. Am aflat imediat ca intreaba cineva de oile mele”, spune Cojocari.

Dupa ce a primit toate lamuririle necesare, soacra acestuia s-a oferit sa ne fie ghid prin gospodariile in care se afla averea secretarului, de la patulul plin ochi cu stiuleti pana la afumatoria unde atarnau carnatii si suncile. Dupa ce ne-a aratat carnatii, a dat jos doua bucati, de aproape un metru fiecare, pe care a vrut sa ni le cadoriseasca. „Eu fac ce a zis Nelu!”, spune femeia, apoi ne face cu ochiul: „Nu stie nimeni, numai noi!”. Refuzam carnatii si cerem sa vedem stana.

Vanzare cu tirul

Acolo l-am intalnit pe Ionica, mezinul de 16 ani al familiei Lescaiu, care tine oile satului. Mai mult de jumatate sunt mioarele lui Cojocari. Ionica ne povesteste cum functioneaza afacerea.

„Noi suntem trei frati si familia noastra are grija de oi. Oile domnului secretar sunt 350. Castigul il face in primavara, din miei, si toamna, din branza. Are firme din Timisoara care vin cu tirul si iau mieii si branza. Anul trecut, in primavara, a avut vreo 300 de miei. Ne-a sunat, ne-a spus ca vine tirul de la Nova Tim si sa dam mieii. Asa a fost. Noi nu avem treaba cu hartii, facturi sau alte acte. Totul este la intelegere, pe incredere. Noi dam cui ne spune la telefon domnul Cojocari, fara alte hartii”, povesteste baiatul.

Aceeasi poveste in privinta formelor legale pentru munca de cioban prestata de el si familia lui. „Stiti cum este la tara, asa lucreaza toata lumea, fara acte. Si livada lui Nelu tot asa am lucrat-o. Doar nu scrieti acum de munca la negru!”, ne spune sora lui Cojocari, pe care am intalnit-o la o alta gospodarie a familiei.

Declaratie

„Nu exista acte”

„Nova Tim mi-a cumparat branza, mieii ii dau prin alta firma care nu e din Timisoara si mi-a dat firma factura pe ei.” Cojocari a recunoscut insa ca pentru branza si munca ciobanilor nu exista acte: „Cu branza imi acopar cheltuielile, asa ca nu am de ce sa declar ce incasez pe branza, iar la ciobani nimeni nu le face acte”.

Ne puteți urmări și pe Google News