Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat joi la București cu ocazia inaugurării scutului antirachetă de la Deveselu, a declarat că Rusia a schimbat granițe prin forță și continuă să-și intimideze vecinii. El s-a referit la anexarea ilegală a Crimeei și la destabilizarea din estul Ucrainei.
Cu toate acestea, oficialul NATO a dat din nou asigurări că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei și că ar fi, de altfel, imposibil din punct de vedere tehnic să amenințe Federația Rusă. „Vom continua dialogul cu partea rusă”, a spus Jens Stoltenberg.
“România este un aliat foarte angajat şi de încredere, care a contribuit mult, de-a lungul anilor, la apărarea colectivă şi la securitatea noastră comună. (…) Tocmai am avut o discuţie excelentă despre problemele de securitate din regiunea extinsă, despre obiectivele noastre la summitul de la Varşovia din iulie şi despre angajamentul puternic al României faţă de alianţa noastră. (…) Şi vom face şi mai mult, nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile pentru că Rusia a schimbat graniţe prin forţă şi continuă să-şi intimideze vecinii. Îna celaşi timp, vom menţine canalele de dialog deschise cu Rusia. În special, în vremuri tensionate, transparenţa şi predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscul unor calcule greşite şi accidente. (…) Facilitatea Aegis Ashore ajută aliaţii europeni să se protejeze împotriva ameninţărilor cu rachete din afara spaţiului euro-atlantic”, a precizat secretarul general al NATO.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Este o zi foarte importantă pentru toţi. Este ziua în care va fi inaugurat Deveselu şi, dincolo de asta, sunt bucuros că ne-am întâlnit şi putem discuta în profunzime proiectele noastre comune, în mod special Summitul de la Varşovia. Sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune", a declarat Iohannis, în debutul întâlnirii.
"O spun încă o dată cât se poate de clar: Aegis Ashore nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv", a spus şeful statului după întâlnirea cu Jens Stoltenberg.
Iohannis a apreciat participarea secretarului general al NATO la ceremonia care va avea loc la Deveselu, arătând că acest fapt marchează aprofundarea cooperării în ceea ce priveşte Parteneriatul strategic. Administraţia Prezidenţială va fi reprezentată la evenimentul de la Deveselu de consilierii prezidenţiali Bogdan Aurescu, Dan Mihalache şi Ion Oprişor. La inaugurarea scutului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu va participa, de asemenea, şi premierul Dacian Cioloş.
Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a precizat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operațional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).
"Decizia este dăunătoare și greșită pentru că poate încălca stabilitatea strategică”, a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului pentru armament și neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenția rusă Interfax. "Sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate", a adăugat el.
În plus, Ulianov a afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea națională a Rusiei.
Scutul urmează să fie activat joi, la aproape un deceniu după ce SUA au propus proiectul pentru a proteja statele NATO de rachete iraniene, în ciuda avertismentelor Rusiei că Occidentul amenință pacea în Europa Centrală, comentează Reuters.
Anterior în cursul acestei săptămâni, șeful forțelor pentru rachete strategice, generalul Serghei Karakaev, a declarat că țara sa dezvoltă o nouă rachetă balistică intercontinentală capabilă să penetreze scutul american antirachetă.