Secretar de stat în Ministerul de Finanţe: A plecat Nokia, dar au venit 22 de investitori

În perioada 2010-2011 în România au venit 22 de mari investitori, care au dus la crearea a circa 7.000 de locuri de muncă, a declarat, la Romania Financial Forum, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Bogdan Drăgoi. Decaraţia a fost făcută de Drăgoi în contextul în care săptămâna trecută finlandezii de la Nokia au anunţat că se retrag din România: închid fabrica de la Jucu şi concediază cei circa 2.000 de angajaţi.

Potrivit reprezentantului Ministerului de Finanţe, printre elementele care fac România atractivă pentru investitorii străini, se află şi măsurile structurale implementate în ultimii doi ani, pe care alte state europene abia acum îşi pun problema să le implementeze, în contextul crizei datoriilor suverane, precum şi nivelul scăzut al datoriei publice în PIB, trendul descrescător al deficitului bugetar şi creşterea economică prevăzută pentru anii 2011 şi 2012.

În perioada 2010-2011 au început în România 22 de noi investiţii mari - extinderi la Dacia, fabrica Pirelli de la Slatina, cea mai mare din Europa, fabrica de la Braşov a diviziei Airbus, Honeywell, Continental AG, Delphi, a spus oficialul guvernamental, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Drăgoi, aceste investiţii mari, care beneficiază de scheme de ajutoare de stat, au însumat 1,3 miliarde de euro şi au creat 7.000 de locuri de muncă.

"În acestă perioadă, apetitul investitorilor de a cumpăra produsul numit România s-a modificat (...) Alte state europene abia acum încep să implementeze şi să discute măsuri de consolidare fiscală şi reforme structurale. România are un avans de aproape doi ani în implementarea unor măsuri structurale şi, mai ales, aceste măsuri au început deja să aibă efecte pozitive. Dacă stăm să ascultăm reformele la care se referă statele europene, putem auzi reducerea deficitului bugetar, optimizarea cheltuielilor bugetare, reforme structurale, privatizări", a mai spus secretarul de stat.

Datoria publică va scădea începând din 2013

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a mai declarat că ponderea datoriei publice în PIB va intra pe un trend descrescător începând din anul 2013.

Astfel, ponderea datoriei publice în PIB de 33,1% în 2011 este prevăzută să nu depăşească un maxim de 33,4% în 2012, după care din 2013 se va înscrie pe un trend descrescător.

Drăgoi a mai declarat că nu vor exista probleme în atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru acest an. El a menţionat traiectoria descendentă a deficitului bugetar, de la 7,3% din PIB în 2009 la 6,5% în 2010 şi respectiv 4,4% din PIB în 2011, cu date preliminare la opt luni pe 2011 care indică un deficit bugetar de 2,4% din PIB.

"Guvernul a restructurat partea de cheltuielil sociale şi a creat spaţiu fiscal folosit exclusiv pentru investiţii. Avem politici structurale solide şi o <umbrelă de credibilitate> prin acordurile cu FMI, UE şi Banca Mondială", a mai spus Drăgoi.