Secretar al lui Nicolae Iorga, preotul Cotenescu este arestat de Securitate în lotul Arsenescu

Secretar şi prieten apropiat al lui Nicolae Iorga, preotul Gheorghe Cotenescu a fost profesor, compozitor și publicist.

Preot-militar pe front în Primul Război Mondial, a participat la 54 de bătălii.

Deputat de Muscel între 1931-1932 şi profesor la Seminariile Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica-Ilfov, i-a avut printre elevi pe patriarhii Bisericii Ortodoxe Române Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu.

Pentru că şi-a ajutat nepotul să ajungă în munţi, în Gruparea de Rezistenţă Haiducii Muscelului, preotul Gheorghe Cotenescu a fost arestat, în anul 1949, şi anchetat dur, timp de 14 luni, la Piteşti unde se practica deja experimentul „Reeducare prin tortură”.

Printr-o minune, a reuşit să supravieţuiască şi să se întoarcă la familia sa, însă nu a scăpat de Miliţie şi Securitate toată viaţa, dosarul său fiind închis abia la şase luni după decesul survenit în februarie 1965.

Preotul Gheorghe Cotenescu şi tatăl său, de asemenea preot, au ctitorit trei biserici.

Iată ce scrie prof. Radu Petrescu-Muscel în revista Memoria, sub titlul „Preotul Gheorghe Cotenescu - Golgota și Învierea în temnițele comuniste”:

Printre preoții din fostul județ Muscel care au cunoscut Golgota și Învierea în temnițele comuniste se numără și preotul Gheorghe Cotenescu, arestat în martie 1949 pentru sprijinirea „bandei teroriste” din munții Muscelului, condusă de militarul de excepție care a fost colonelul Gh. Arsenescu din Câmpulung Muscel, secondat de frații Toma și Petre Arnăuțoiu din com. Nucșoara, jud. Argeș.

Torturat de faimosul căpitan Cârnu din cadrul Securității Pitești, preotul Gheorghe Cotenescu va fi condamnat în cadrul primului lot de musceleni în baza sentinței Tribunalului Militar nr. 478 din 11 mai 1950, cu martiraj de 14 luni la închisoarea militară din Pitești pe care o părăsește în iunie 1950 cu sănătatea șubrezită pentru totdeauna.

Oricât de mari ar fi fost suferințele prin care i-a fost dat să treacă sau la care a fost martor (de Sfântul Nicolae 1949, la Pitești începe infernala „Reeducare”, experiment coordonat de Securitate și executat de echipele studentului Țurcanu pe cobaii-deținuți politici), cel mai mult l-a durut pierderea statutului său moral în fața propriilor enoriași, alimentată din belșug de conducătorii vremelnici locali (prin abuz de putere, i se confiscă întreaga proprietate și e șantajat cu închisoarea dacă se mai opune înființării C.A.P. în com. Stoenești, fiind tot restul vieții sale în vizorul rețelei de informatori coordonate de Securitate pe plan local, conform dosarului de urmărire informativă pe care l-am consultat la CNSAS).

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric