Ouăle s-au scumpit în ultima perioadă atât de mult încât au creat nemulțumiri profunde printre români. Însă scumpirea lor nu a determinat și o creștere a calității. Multe ouă care se vând pe piață provind de la găini stresate și care nu sunt hrănite corespunzător.
Cum tot ceea ce consumă găina se transferă în ou, ar fi bine să știm cum să le deosebim pe cele care provin de la păsări sănătoase de cele care sunt produse de găini bolnave sau crescute în spații închise și hrănite cu tot felul de chimicale.
Sunt câteva caracteristici care arată dacă un ou este bun și provine de la o găină sănătoasă, arată Unica.ro.
Astfel, grosimea cojii poate determina cât de bun este oul. Dacă aceasta se crapă la cea mai mică apăsare, oul nu este de cea mai bună calitate, iar explicația este una simplă: cu cât găina se hrănește mai sănătos, cu atât coaja oului este mai tare.
De asemenea, culoarea gălbenușului este un alt semnal de alarmă. Cu cât gălbenușul este mai deschis la culoare, cu atât oul este mai nesănătos. De aceea se spune că ouăle „găinilor de țară” au gălbenușuri de culoarea galben închis.
Nu în ultimul rând, textura gălbenușului este o caracteristică ce ar trebui să facă diferența. Dacă gălbenușul este gros și perfect rotund, atunci oul provine de la o găină sănătoasă, hrănită corespunzător. În plus, cu cât este mai dens, cu atât este mai bogat în nutrienți.