Seceta, "citită" după inelele copacilor

Un grup de oameni de știință dezvoltă un sistem prin care perioadele de secetă din Indonezia să poată fi prevăzute și gestionate eficient, informează Reuters. Țara insulară este un mare producător de orez, cacao, cafea și tutun.

Riscul de secetă este destul de obișnuit în Asia de Sud-Est și Australia. Vinovat este fenomenul El Nino, care "mută" vremea umedă din Pacificul de Est, lăsând zone ca Indonezia în secetă.

Cercetătorii americani Rosanne D'Arrigo și Robert Wilson lucrează la un model statistic care să prezică seceta și gravitatea ei cu mult timp înaintea sezonului principal de producție de orez (septembrie-decembrie).

Studiile vor fi aplicate pe insula Java, cea mai mare din arhipelagul indonezian, cu o populația de 120 de milioane. Întreaga indonezie numără aproape 240 de milioane de locuitori, fiind al patrulea cel mai populat stat al lumii.

Metode vechi și noi

Predicțiile vor ține cont de temperaturile apei din zona tropicală a Pacificului și din Oceanul Indian. Presiunea atmosferică de la nivelul apei mărilor și oceanelor va oferi alte detalii valoroase, dar cercetătorii se bazează și pe o soluție originală, inelele din tulpina copacilor bătrâni.

D'Arrigo și Wilson cred că tecii (arbori exotici cu lemn foarte tare) seculari pot oferi date despre fostele secete și periodicitatea acestora.

Curiozități:

  • Agricultura Indoneziei este abia al treilea cel mai important domeniu al economiei interne, după servicii și industrie. 14% din PIB-ul țării asiatice este asigurat de producția agricolă.
  • Totuși, aproape jumătate din populația activă a Indoneziei lucrează în sectorul agricol.
  • Potrivit ultimelor estimări, făcute în 2006, 67% dintre indonezieni trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi.

Citiți și: Topirea ghețarilor limitează accesul oamenilor la apă