Sebastian Stan, românul care joacă în "Captain America": "Personajul meu a suferit trauma războiului"

Românul din "Captain America", film care vine de vineri în România, a ţintit rolul principal, dar l-a primit în schimb pe cel secundar - James "Bucky" Barnes, subalternul eroului.

Actorul american de origine română a povestit, în exclusivitate pentru EVZ, cum s-a documentat pentru rolul din lungmetrajul "Captain America", văzând filme şi citind benzi desenate.

EVZ: Cum te-ai pregătit pentru acest film? Sebastian Stan: Au existat mai multe etape. A fost o pregătire fizică. Adică toţi încercau să concureze cu Chris (Evans, actorul principal – n.r.) în felul lor. Şi e important să simţi, să te simţi bine în propriul corp şi să te simţi puternic, să ai energie şi rezistenţă, asta era crucial. Eu m-am asigurat că am înţeles perioada (Al Doilea Război Mondial – n.r.), ceea ce a presupus să urmăresc multe filme de atunci. A urmat partea cu cititul benzilor desenate cu Captain America, pentru a intra în mintea personajelor, pentru a afla ce le place şi ce nu fanilor, pentru că există atât de multă varietate în reviste.

Care a fost cea mai mare provocare? Partea de la sfârşitul filmului şi secvenţa cu antrenamentul, orice a avut legătură cu armele... Pentru că vrei să ajungi la un anumit nivel de autenticitate cu ele şi... Toţi cei care au tras vreodată cu o armă, te gândeşti că-şi vor da seama dacă arăţi stupid sau nu. Contează şi ca totul să se petreacă în siguranţă şi să arate bine, dar chiar şi cu gloanţele oarbe există riscuri. Cartuşele zboară din armă pe partea dreaptă, dar, dacă eşti într-un mediu închis, ele pot ricoşa din orice, te pot lovi oriunde, în ochi, de exemplu.

Ai avut o dublură? Da. Exista mereu cineva în preajma mea, pentru orice s-ar fi putut întâmpla. Mai mult pentru săriturile la care era nevoie de condiţie fizică excepţională şi altele, în mijlocul filmului, sau când trebuia să fiu suspendat într-o coardă. Am făcut eu cascadoriile, în anumite ocazii, dar, atunci când filmezi aceeaşi scenă de mai multe ori, din atât de multe unghiuri diferite, există un risc mai mare să te răneşti. Dar e vorba de rezistenţă, aşa că, din când în când, un profesionist poate continua în locul tău.

Ai fost fan "Captain America"? Nu, dar am devenit acum. Nu am crescut cu asta. Pentru mine a fost o mare descoperire şi mi se pare fascinant. Din fericire, Marvel a reuşit să dea viaţă acestor personaje într-un mod pe care oamenii îl pot înţelege cu uşurinţă. Câteodată, totul pe o pagină tipărită sau într-o poză arată într-un anumit fel. Şi apoi ar putea arăta foarte stupid atunci când îl pui pe peliculă. Chiar şi costumele ar putea aduce problemele astea – să arate stupid Thor sau Captain America şi tot aşa. Iron Man arăta bine mereu. Dar cred că s-au descurcat foarte bine ca design, să-i facă să arate realist.

Ai vreun film preferat cu supereroi? Nu am unul neapărat. Îmi place mult ce a făcut Christopher Nolan, Batman în versiunea lui e fantastic. Probabil sunt cele mai realiste poveşti cu supereroi spuse în filme, mai ales fiind vorba de un bărbat îmbrăcat într-un costum de liliac. Aşa că sigur că sunt un fan al acelei poveşti. Şi, desigur, al filmelor făcute de Marvel. Îmi place mai ales povestea pe care o spunem acum, pentru că el e un supererou, dar în acelaşi timp e o fiinţă umană, e un simplu tip. E o persoană pe care o cunoşti, care are ţinte şi principii şi o cantitate mare de ambiţie. Poate fi ucis. Poate avea parte de orice accident, ca noi toţi. Şi cred că asta îl face special.

Tu ai vrut rolul principal... Da, iniţial am vrut să-l joc pe Steve Rogers. Nu am încercat să primesc acest rol (Buck – n.r.). Personajele noastre văd lucrurile puţin diferit. Steve are un punct de vedere special, legat de ce vrea să facă. Într-un fel, se simte inutil, are impresia că nu are un scop în viaţă. În schimb, Bucky are mai multă experienţă şi e cinic. Personajul meu a suferit trauma războiului.

DECOLARE

Actorul are parte de un moment favorabil în carieră. A încheiat recent filmările pentru un thriller cu Amanda Seyfried şi se pregăteşte pentru ecranizarea unei piese de Arthur Miller

Sebastian Stan va mai apărea şi într-un film de groază, alături de Tom Felton, interpretul lui Draco Malfoy din seria de succes "Harry Potter".

Care sunt scopurile tale în viaţă? Sunt fericit în locul în care mă aflu acum. Adică vreau să rămân pe această cale şi cred că vreau să ajung într-un moment în care să mă simt confortabil şi cu destul succes încât să pot face orice, să pot alege filmele şi personajele pe care vreau să le fac, mai ales ca actorii pe care i-am idolatrizat din copilărie, în stilul lui Sean Penn şi al actorilor asemănători lui. Vreau doar să fiu destul de versatil şi să fac lucruri diferite.

Te-ai gândit să regizezi? Chiar ar fi interesant şi minunat să încerc la un moment dat să scriu scenarii, poate chiar să regizez şi să învăţ despre alte aspecte ale producţiei filmelor. Dar simt că acum trebuie să mă concentrez pe actorie, pentru că-mi doresc mult să devin şi mai bun la asta. Ca actor, lucrând, evoluezi constant. Eu încă învăţ o mulţime de lucruri despre mine şi despre meseria asta. Aşa că acesta e principalul meu scop acum. Dar, din câte îmi aduc eu aminte, de când eram adolescent, aveam 15 ani sau în jurul acestei vârste, actoria era până la urmă lucrul pe care mi-l doream cel mai mult să-l fac, lucrul care mă ambiţiona, care îmi acapara atenţia, lucrul care-mi dă disciplină şi răbdare şi tot aşa.

La ce ai mai lucrat de la încheierea filmărilor la "Captain America"? Tocmai am terminat un film, "Gone/Dispărut", produs de Lightshore Entertainment. E un thriller cu Amanda Seyfried. Te face să te gândeşti, pentru că, în el, o persoană dispare într-un mic oraş şi toată lumea e afectată de situaţie. Am mai lucrat cu Lightshore şi am fost încântat să am parte de un nou proiect cu ei. Sper ca ecranizarea piesei "View From the Bridge" (de Arthur Miller – n.r.) să intre în producţie anul acesta. Filmările vor fi în Australia.

"Vreau să pot face orice, să pot alege filmele şi personajele pe care vreau să le fac, ca actorii pe care i-am idolatrizat din copilărie, în stilul lui Sean Penn.“ SEBASTIAN STAN actor ACŢIUNE

Războiul "la cald"

Căpitanul America: Primul Răzbunător" transportă spectatorul în universul Marvel, la începuturi, când Steve Rogers (Chris Evans) se oferă voluntar să participe la un program experimental al armatei americane, care îl va transforma într-un supersoldat cunoscut sub numele de Căpitanul America.

Cu noua sa înfăţişare, Căpitanul America se alătură forţelor militare, alături de prietenul său Bucky Barnes (Sebastian Stan) şi amica sa, Peggy Carter (Hayley Atwell), sub comanda colonelului Chester Phillips (Tommy Lee Jones), pentru a declara război diabolicei organizaţii HYDRA, divizia secretă de cercetare ştiinţifică a naziştilor, condusă de ticălosul Red Skull (Hugo Weaving).

"Căpitanul America: Primul Răzbunător" se concentrează pe începuturile universului Marvel, care avea să fie populat mai târziu de supereroi precum Iron Man, Hulk şi Thor, în vremuri când războaiele se luptau cu arme, dar erau câştigate de oameni. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/-J3HfllvXWE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>