Sebastian Lăzăroiu: Salvarea lui Crin Antonescu este să candideze la Primăria Capitalei

Sebastian Lăzăroiu: Salvarea lui Crin Antonescu este să candideze la Primăria Capitalei

Într-un interviu în exclusivitate pentru EVZ, Sebastian Lăzăroiu face declaraţii care vor agita apele în politica românească. Despre Crin Antonescu spune că "e un naiv incorigibil".

"Singura şansă pentru Antonescu să îşi securizeze, pentru el şi pentru PNL, candidatura la prezidenţialele din 2014 este să candideze el însuşi la Primăria Capitalei şi să câştige. Ştiu, trebuie multă muncă pentru asta. Poate va hotărî să iasă din şomaj", este de părere ministrul Muncii. Despre Victor Ponta spune că nu are ceva personal cu el, însă îşi păstrează tonul extrem de critic la adresa liderului PSD, mai ales după îndepărtarea lui Marian Vanghelie. "Vanghelie, dacă îşi pune mintea, adună mâine 10.000 de oameni în Bucureşti. Dacă Vanghelie îşi încordează muş chii, convoacă mâine congres extraordinar şi îl schimbă pe Ponta. Bănuiesc ca îl mai lasă să se joace o vreme", mai spune Lăzăroiu. Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, spune că României i-a crescut ratingul şi că nu suntem în situaţia Greciei sau a Spaniei. Salariile şi pensiile vor fi majorate în funcţie de creşterea economică. (SAPOU INSIDE)

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a acordat în exclusivitate un interviu pentru EVZ, în care vorbeşte tranşant despre toate temele de actualitate ale României. Fostul consilier prezidenţial spune că, în 2012, se va da o luptă între trecut şi viitor, iar declaraţiile sale politice, în care îi atacă dur pe liderii USL, le consideră normale. Pe romi îi vede ca pe un motor de creştere economică, odată aduşi în piaţa muncii.

Evenimentul Zilei: Unii vă reproşează că faceţi prea multă politică şi vă ocupaţi prea puţin de Ministerul Muncii. Sebastian Lăzăroiu: Eu mă ocup de toate problemele care au legătură cu Ministerul Muncii. Nu cred că ar trebui să existe un ministru care să nu facă politică. Un ministru poate să fie politic şi fără să fie înscris într-un partid. De altfel, cred că sunt destui români care fac politică fără să fie membri de partid. Cum sunt destui membri de partid care fac politică vorbind în baie.

Laszlo Tokes spune că planul lui Traian Băsescu de regionalizare este împotriva maghiarilor. Cum i-aţi răspunde? Dl. Tokes are propria agendă politică. Cred că politicienii maghiari ar trebui să renunţe la logica aceasta de cetate asediată. Nu ajută pe nimeni. Agită spiritele degeaba. Reorganizarea teritorială nu are nicio legătură cu factorul etnic. Chiar niciuna. Reorganizarea teritorială înseamnă şanse pentru dezvoltare. Înseamnă două lucruri fundamentale: bani europeni şi descentralizare. Nu e despre nimic altceva. Restul sunt invenţii. Maghiarii îşi pot păstra identitatea culturală şi cred că, în acest sens, s-au făcut mulţi paşi în România. România este un exemplu de convieţuire multi-etnică.

Sunt voci în PDL care, mai pe la colţuri, mai public, resping proiectul unor judeţe mai mari... Eu nu am auzit nimic public. Şi sper ca măcar şefii de judeţe din PDL să pună mai presus interesul României faţă de propria funcţie. Opoziţie acerbă am văzut la baronii PSD. Judeţele actuale sunt prea mici şi, multe dintre ele, s-au dezvoltat ca nişte feude. Păcat că PSD n-a învăţat nimic din experienţa trecutului. Feudele judeţene l-au îngropat pe Năstase, în 2004. Năstase e un om inteligent. Ar trebui să îi spună lui Ponta cât rău îţi pot face baronii locali. Sub acoperirea că îţi aduc voturi, de fapt îţi iau voturi. Sau ce aduc cu o mână, îţi iau cu alta. Dar tare mi-e teama că PSD ne vrea în feudalism.

Victor Ponta a declarat că vrea regiuni, dar doreşte şi păstrarea actualelor judeţe... Ponta vrea să mai inventeze o birocraţie. De parcă nu am avea destulă. Ponta e prea slab ca să reziste presiunilor baronilor locali. Năstase a fost un lider mai puternic decât Ponta şi tot a fost zdrobit de baroni. E o lecţie care trebuie învăţată. Un partid nu poate fi condus de la nivel local. Sunt interese foarte diverse şi consolidate în timp. Un lider adevărat conduce filialele, nu se lasă condus de ele.

În ultima vreme l-aţi atacat destul de mult pe Victor Ponta. E ceva personal? Nu e absolut nimic personal. Eu am avut speranţe mari când a venit Ponta la conducerea PSD. Ştiam că, în principal, a fost sprijinit de o coaliţie a baronilor. Dar sperăm că e suficient de rebel încât să scape de lanţuri. Numai că lanţurile sunt comode pentru oameni slabi, ca Ponta. Câinele stă toată viaţa în lanţ dacă îi dai de mâncare. Ponta nu vrea puterea reală în partid, vrea doar confort şi iluzia că el conduce. Vrea să apară la televizor şi să scrie pe burtieră "preşedintele PSD". Şi mai vrea să îşi satisfacă micile plăceri: curse, raliuri etc. Îi mai sare în apărare socrul, Ilie Sârbu. El nu trebuie să facă prea mult efort.

Totuşi, îl înfruntă pe Marian Vanghelie. Nu e puţin lucru... Doar dintr-o ambiţie personală vrea să îl detroneze pe Vanghelie. Dar Vanghelie e o nucă prea tare pentru Năstase şi Iliescu, cei care l-au sfătuit pe Ponta să scape de el. Ponta îşi va rupe dinţii în Vanghelie. Anul trecut, când aduna manifestanţii prin pieţe să ceară creşterea salariilor, era bun Vanghelie. Dacă el îşi încordează muşchii, convoacă mâine congres extraordinar şi îl schimbă pe Ponta. Bănuiesc că îl mai lasă să se joace o vreme. E o plăcere să îl vezi pe Ponta când se înfoaie. Vanghelie s-a mai rafinat şi el. Ştie când să dea lovituri decisive.

Acum, liberalii stau mai bine la nivelul Capitalei decât PSD. Credeţi că se vor sprijini reciproc la alegerile locale? Depinde care liberali. Chiliman stă bine. Între timp însă, Antonescu l-a îndepărtat pe primarul sectorului 1 din zona deciziei. Şi asta o să-l coste destul de mult. Crin nu-l poate susţine nici pe Oprescu la Primăria Capitalei. Pentru că o victorie a lui ar însemna ca preşedintele PNL să îşi ia adio de la candidatura la prezidenţialele din 2014. Singura şansă pentru Antonescu să îşi securizeze, pentru el şi pentru PNL, candidatura la prezidenţialele din 2014 este să candideze el însuşi la Primaria Capitalei şi să câştige. Ştiu, trebuie multă muncă pentru asta. Poate va hotărî să iasă din şomaj.

DESPRE SONDAJE ŞI VIITOR

"Crin e un copil bătrân al politicii"

În ultima vreme, USL a devenit mai concesiv cu guvernul. Îşi arată dorinţa de a coopera. Cheamă Puterea la negocieri. De ce nu le răspunde nimeni? Pentru că sunt ipocriţi. Acum un an spuneau că vor să crească salariile şi pensiile, împotriva deciziei guvernului de a tăia cheltuielile şi a salva ţara de la colaps. Acum, când văd că în jur totul se prăbuşeşte şi că România a reuşit să se salveze cu măsurile de austeritate pe care le-a luat, au schimbat placa. Ce să vorbeşti cu oamenii ăştia? Ce să negociezi cu nişte ipocriţi? După ce am ieşit din recesiune vor comitet anti-criză. După ce au înjurat BNR pentru că sprijinea politicile de austeritate, acum îi cheamă şi pe ei la dialog. De ce? Pentru că şi-au dat seama că nu mai pot să îi păcălească pe români. Când Grecia are nevoie deja de respiraţie artificială înţeleg şi românii că ne-a trecut glonţul pe lângă ureche anul trecut. Când Ponta şi Antonescu ce făceau? Aduceau oamenii cu autocarele să dea jos guvernul. Să îşi pună cenuşă în cap. Să recunoască faptul că au vrut să profite electoral de pe urma dificultăţilor economice prin care trecea ţara şi pe urmă să cheme Puterea la dialog. Altfel, cine să îi ia în serios?

Protocolul USL prevedea faptul că sondajele actuale vor stabili şi viitorul candidat la Preşedinţie. N-am văzut însă niciun rezultat al sondajelor care să indice cine e cel mai bine plasat.. Păi nici nu cred că veţi vedea. Au scris protocolul, l-au semnat şi pe urmă şi-au dat seama că lau scris prost. Voiau să stabilească candidatul pentru 2014 încă din 2011. Mintea de pe urmă... Plus că mai era Geoană, care voia şi el să îşi măsoare puterile în sondaje cu Crin. Mă îndoiesc că i-au pus numele lui Geoană acolo. Nicăieri în protocol nu scrie că va fi Crin Antonescu candidat la Preşedinţie în 2014. Scrie doar că sondajele vor stabili. Cele din 2011. Dar s-au răzgândit şi cu sondajele. Aşa că liberalii rămân cu speranţa. Poate se vor îndura oamenii lui Ponta, în 2014, şi îl vor susţine pe Crin la prezidenţiale. Crin e un naiv incorigibil. Un copil bătrân al politicii. Cred că de asta a şi acceptat aşa uşor alianţa cu PSD. E prea greu să conduci un partid. Aşa că l-a dat în grija lui Năstase şi Iliescu. Să conducă ei PNL, că au mai multă experienţă.

Totuşi, USL e cel mai bine plasat în sondaje acum. Sunt şanse să vină la guvernare după 2012? Sunt şanse. Dar prea mici ca să fie luate în serios. Ei s-au unit, după care s-au izolat pe scena politică. I-au luat cu pietre pe maghiari, braţ la braţ cu Vadim Tudor. Dar acum, când şi-au dat seama că obiectivul de 50% plus unu e o himeră, au început să îi curteze iar pe maghiari. Mă întreb, dacă au 66% în sondaje cum tot susţin, de ce tot îi curtează pe cei de la UDMR? Vă spun eu de ce. Pentru că, deşi pe gură se laudă cu 66%, ei ştiu că nu pot lua mai mult de 40% la alegeri. Aşa că tot le mai trebuie un aliat.

Nu vi se pare că au fost prea multe conflicte şi confruntări de când e Băsescu preşedinte? Ba da. Pentru ca Traian Băsescu a vrut să schimbe cu adevărat sistemul. Şi nu există schimbare adevărată fără confruntare. Să nu ne amăgim. Vechea ordine nu stă cu mâinile în sân aşteptând să vină un lider ca să o schimbe. Vechea ordine se luptă. Şi îşi găseşte exponenţi politici care să o reprezinte. Au stat în spatele lui Năstase în 2004, iar în 2009, în spatele lui Geoană. Vechea ordine şi-a creat acum un nou vehicul: USL. USL este portavocea trecutului şi a privilegiilor tranziţiei. În 2012, confruntarea va fi între trecut şi viitor. Între privilegiaţii tranziţiei şi tinerii care vor să trăiască într-o altă Românie. Au spus nu unui sistem modern de educaţie, au spus nu codurilor din justiţie, nu echităţii pensiilor, nu salarizării echitabile a bugetarilor, nu, Codului Muncii. Ei au fost consecvenţi. Au spus NU viitorului. Deci reprezintă trecutul.

ROMÂNII ŞI MUNCA

"Să devii dependent de ajutorul statului e foarte uşor"

Aţi spune, din poziţia de ministru al Muncii, că românilor nu le place munca? Nu mai mult şi nici mai puţin decât altor naţii. Astea sunt mituri culturale. Românii pot munci foarte bine dacă le asiguri un cadru instituţional care să stimuleze munca. De ce românii din Italia, Spania sau Germania muncesc bine? Pentru că există un cadru instituţional şi un micro-climat organizaţional care să stimuleze munca. Nu toţi oamenii muncesc de plăcere sau din pasiune. Probabil că mulţi oameni, nu doar români, preferă să primească bani şi să stea degeaba decât să muncească. Să devii dependent de ajutorul statului e foarte uşor. Dar nu e vina celui dependent. E vina celui care stimulează nemunca.

"Nu trebuie să aştepţi să îţi dea statul tot"

Aţi spus adeseori că aveţi ca prioritate o lege a asistenţei sociale care să reducă dependenţa. Cum veţi face asta mai exact? Simplu, îi vom încuraja pe cei care caută ajutorul statului să se ajute în primul rând singuri. Statul nu poate oferi stipendii celor care sunt apţi de muncă. Poate că soarta nu ţi-a surâs şi ai un loc de muncă prost plătit, poate că n-ai avut noroc în viaţa şi nu ai o calificare prea mare. Atunci, statul îţi poate completa veniturile. Mai ales dacă ai familie sau copii. Dar nu trebuie să aştepţi să îţi dea statul tot ce ai nevoie ca să trăieşti decent. Asta e o iluzie. Cei care au vândut iluzia asta au băgat câteva economii mari în colaps. Nu cred că o ţară îşi poate permite să aibă 4,5 milioane de contribuabili, 1,2 milioane de bugetari, 6 milioane de pensionari şi tot vreo 6 milioane de asistaţi sociali. Nu stăm nici pe pungi de petrol, nici pe rezerve uriaşe de aur. Nu suntem nici Arabia Saudită, nici Norvegia. Avem resurse bogate, dar limitate, şi trebuie să le folosim inteligent. Şi cea mai de preţ resursă pe care o ţară o are este forţa de muncă.

Avem veşti bune pentru români în legătură cu salariile şi pensiile? Avem o veste nemaipomenită pentru români. Am evitat colapsul. Nu suntem nici ca Grecia, nici ca Italia, nici ca Portugalia sau Irlanda. În vreme ce unor ţări le scade ratingul, României i-a fost crescut. Asta înseamnă o ţară cu perspective pentru investiţii străine. Acestea sunt veşti bune. După cum aţi văzut, nici demagogii de la USL nu mai dublează salariile şi pensiile, cel puţin în ultima vreme. Trebuie să fim prudenţi, iar salariile şi pensiile să le creştem în funcţie de productivitate şi creştere economică.

"Sunt prea mulţi asistaţi social"

Aţi spus, în mai multe rânduri, că romii din România reprezintă un rezervor important pentru creşterea ocupării forţei de muncă. E realist să credem asta? Bineînţeles. Sunt cetăţeni români, cu probleme de integrare, de multe ori aflaţi la marginea societăţii. Putem să îi scoatem din sărăcie prin acces la educaţie în primul rând şi, apoi, prin aducerea lor pe piaţa muncii. Cred că ar trebui să se termine epoca în care i-am privit pe romi ca pe nişte hoţi, leneşi, generatori de probleme. Cred că trebuie să îi privim ca pe un potenţial de forţă de muncă.

Cum să avem, totuşi, mai multe locuri de muncă? Avem şomaj. În capitalism nu se poate fără şomaj. Trebuie să ne obişnuim cu asta. E un debuşeu pentru surplusul de forţă de muncă în anumite condiţii economice. Rata şomajului din România nu e mare. Şi, oricum, e în scădere. E mare muncă la negru încă. Sunt multe gospodării de subzistenţă. Sunt prea mulţi asistaţi social. Sunt prea multe persoane care vor să muncească mai mult şi nu pot. Asta ar trebui să ne îngrijoreze.

Ministerul pe care îl conduceţi trebuie să gestioneze un program cu bani europeni. Rata absorbţiei e mică. De ce nu folosim banii europeni? Cred că au fost ezitări în folosirea lor la început, pentru că erau bani strict controlaţi. Pe urmă, ne-am împiedicat în management şi proceduri. Am semnat contracte pe tot felul de proiecte, numai să semnăm. Unele n-au fost urmărite şi există posibilitatea să constatăm că nu sunt sau nu pot fi implementate. Ele trebuie urgent închise şi recuperaţi banii. Trebuie să eliminăm neregulile pentru că supravegherea e foarte strictă. Şi dacă nu suntem atenţi putem pierde banii. Nu în ultimul rând, ar trebui să ne mai uităm şi unde se duc banii. CITIȚI ȘI:

  • Profeția lui Sebastian Lăzăroiu: "USL se va face pulbere"
  • Sebastian Lăzăroiu: USL nu rezistă până la alegerile generale

Ne puteți urmări și pe Google News