EXCLUSIV EVZ. Într-un interviu acordat pentru "Evenimentul zilei", noul boss de la Realitatea TV anunţă cum va transforma instituţia media în care mogulul Sorin Ovidiu Vîntu a rămas doar acţionar-spectator.
Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a preluat pentru cinci ani conducerea trustului Realitatea Media. El spune că vrea să facă profit dintr-o televiziune care se va adresa publicului doritor de echilibru.
Realitatea TV va fi o televiziune antiputere fără a se subtitui opoziţiei politice. Noul boss de la Realitatea are 32 de ani, o avere estimată la peste 100 milioane de euro şi are relaţii cu lideri din întreg spectrul politic.
EVZ: Aţi preluat conducerea trustului Realitatea Media, de ce nu aţi cumpărat? Sebastian Ghiţă: Nu era de vânzare. Nici domunl Vîntu nu voia să vândă şi nici noi, grupul Asesoft, nu aveam puterea să cumpărăm. Cel puţin nu acum.
Acest contract de management a dat naştere la speculaţii cum că aţi fi un paravan pentru Vîntu... Nu l-am cunoscut pe domnul Vîntu înainte să fac tranzacţia. Şi la cum l-am văzut în această perioadă nu cred că ar fi ales un necunoscut ca paravan. Ar trebui să avem interese comune. Nu le avem. Eu îmi propun să fac profit pentru mine, nu pentru domnul Vîntu.
Credeţi că poate să fie un business rentabil? Da, e o afacere pe care noi o cunoaştem pentru că am mai avut legătură cu media. Credem că avem puterea, cunoştinţele şi viteza să o transformăm într-un business super rentabil. Astăzi Realitatea Media nu mai este pe pierdere. Îşi acoperă toate costurile operaţionale şi cred că în curând, începând cu primele luni ale anului viitor, va începe să facă şi profit aşa cum ne-am propus.
De ce nu i-a reuşit şi lui Vîntu să facă profit? Întrebaţi-l pe domnul Vîntu. Eu vreau să fiu corect şi serios. Dacă tratezi viaţa şi afacerile aşa, nu poţi să pierzi.
Una din obsesiile mogulilor este suspendarea preşedintelui. Ca manager la o televiziune de mogul credeţi că s-ar impune... Nu sunt manager la o televiziune de mogul. Sunt manager la o televiziune. Punct.
Cum veţi scăpa de această etichetă, Realitatea TV "televiziunea mogulului Vîntu". Etichetele se schimbă. Lipeşti altele peste ele, nu e o chestiune complicată. În ceea ce priveşte acţiunile din societate, că sunt îndreptăţite sau nu, cred că cea mai importantă chestiune este ca ele să fie legale. Eu nu cred că vreodată Realitatea TV va trece această limită a le galităţii. Altfel, dacă se întâmplă să fie vreo suspendare sau vreun evenmiment politic major eu îmi doresc ca Realitatea să relateze prima. Nu vrem să ne substituim opoziţiei, să facem munca lor. În România toată lumea este jucător. Preşedinte-ju cător, opoziţie-jucătoare, jur na liştijucători, ONG-işti-ju cători. Cred că e nevoie şi de un arbitru. Realitatea TV va fi un arbitru, aşa cum a fost şi cum trebuie să fie. Cred că toată lumea ar trebui să-şi definească un drum corect. Senzaţia mea este că, în România, sunt prea multe căpetenii şi prea puţin indieni care muncesc.
Realitatea TV va rămâne o televiziune anti-Băsescu? În primul rând o televiziune are rolul de a informa. Nu doar asupra creştererii floricelelor pe câmpii şi asupra traseului norilor pe cer, ci trebuie să expună, să demaşte, să arate incompetenţa, răul din societate, trebuie să arate problemele, corupţia, tot felul de chestiuni din acestea. Pe astea le şi caută publicul. Aşadar Realitatea va rămâne o televiziune anti toate lucrurile rele. Poţi să o defineşti ca antiputere. Realitatea nu are cum să-l critice tot timpul pe preşedintele Băsescu pentru că în timp ce Realitatea va continua să critice zeci de ani de acum încolo, preşedintele Băsescu are un mandat limitat. Dar da, va rămâne o televiziune cu un dezvoltat spirit critic.
Vi se pare că acum postul e mai echilibrat? Este lucrul pe care l-am cerut eu: ca Realitatea să fie principalul furnizor de ştiri şi de informaţie de toate felurile pentru acel segment de populaţie care este şi cel mai mare şi doreşte echilibru. Conform sondajelor, 17% din oameni se declară de stânga şi doresc informaţii această zonă, 17% se declară de dreapta, 6% de centru-dreapta şi centru-stânga, iar 40% se declară efectiv de centru. Şi noi pe aceşti 40% în primul rând vrem să-i prindem la televizor. Acolo vrem să fim. Îi vom lăsa pe alţii să apere şi să joace rolul opoziţiei şi pe alţii să joace rolul puterii. Noi ne propunem să informăm şi să jucăm pe centru, straight. Acolo este cea mai mare piaţă.
Credeţi că Realitatea nu a făcut profit pentru că a fost politizată? Realitatea TV este cel mai important furnizor de informaţii politice în România. Este normal ca emisiunile să fie politizate. Dacă mă întrebaţi de simpatiile politice ale dlui SOV, vă răspund că nu ştiu. Oamenii de afaceri nu au simpatii. Au interese.
Vi s-a părut a fi un post TV echidistant politic? Nu există perfecţiune. Nici măcar la Realitatea TV. Sunt echidistanţi cei care judecă echidistanţa? În ultimii şase ani, Realitatea TV a fost cel mai echidistant post TV. Doi ani a promovat mai degrabă idei ale popularilor, doi ani idei liberale şi doi ani idei din zona socialdemocraţiei. Nu cred că judecând ştire cu ştire, moderator cu moderator, zi cu zi poţi face analize. La noi, în România, concluziile se trag prea repede. Se pun etichete prea repede. O televiziune nu e unitate militară.
Poate că acesta a fost interesul patronului, să promoveze anumite poziţii pentru că acolo erau interesele sale politice... Realitatea i-a sprijinit şi criticat în cei şase ani pe Năstase şi a profitat Băsescu, pe Băsescu şi a profitat Tăriceanu, pe Tăriceanu şi a profitat Geoană, pe Geoană şi a profitat Ponta, pe Ponta şi a profitat Antonescu.
Era isterie la Realitatea TV? Nu. Nu pot spune aşa ceva, dar am văzut la toate posturile şi mai ales la cele de ştiri o mulţime de personaje isterice trimise de partide să strice emisiunile. Soluţia mea e ratingul. Dacă istericii aceia politici nu vor mai face rating, nu vor mai apărea. Asta este arma mea. Editorial sau needitorial, dacă enervezi telespectatorul şi te opui Dumnezeului nostru care este ratingul, zbori.
"Oamenii de afaceri nu au simpatii. Au interese.", SEBASTIAN GHIŢĂ, Manager Realitatea Media
POZIŢIE "Vîntu sigur nu va fi în post"
Unde va rămâne SOV în această chestiune cu Realitatea? Mă rog, nu-i cunosc programul şi agenda, dar sigur nu va fi în post. Dânsul nu se mai ocupă de conducerea grupului Realitatea Media. În schimb, dacă vă bucuraţi că aţi scăpat de el din societatea românească sau din paginile EvZ, părerea mea este să mai aveţi răbdare.
Vă consultaţi cu Vîntu asupra politicii editoriale? Discuţiile mele cu domnul Vîntu, atâtea câte mai există, se raportează doar la valoarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine la Realitatea Media. La momentul semnării acelui contract de management a fost definită o strategie, un set de reguli pentru toată lumea, pentru că nu o să putem schimba tipul de emisiuni, mixtura politică-divertisment-talk-show-uri decât în cadrul acestei strategii. Iar de această strategie răspunde Stelian Tănase.
În contract există condiţii să nu schimbaţi anumiţi moderatori? Nu. Absolut deloc. Stelian Tănase conduce colectivul care stabileşte politica editorială. Eu nu-mi dau cu părerea decât asupra ratingului pe care îl fac acei oameni şi asupra banilor pe care-i încasează staţia din acele emisiuni şi asupra problemelor pe care le creează cu CNA-ul. Nici domnul Vîntu, care este un simplu acţionar, şi nici eu nu putem interfera cu Stelian Tănase şi cu munca redacţiei. Eu nu mă duc să vorbesc cu un realizator decât în măsura în care sunt probleme tehnice sau economice. Sigur că mă întâlnesc cu oamenii, dar nu le spun eu ce să vorbească în emisiune şi cred că nici Stelian Tănase.
Dar SOV le mai spune? Eu nu ştiu ce face domnul Vîntu. Ştiu un singur lucru. Că toţi jurnaliştii sunt responsabili pentru cariera lor. Eu nu pot să-i interzic domnului Vîntu să sune anumite persoane cum nu pot să-i propun să le sune. Eu pot să le spun celor de aici din post: vedeţi-vă de treabă, făceţi-vă treaba pentru că răspundeţi.
Este prieten cu lideri din întreg spectrul politic, de la Victor Ponta şi Crin Antonescu până la Elena Udrea şi Vasile Blaga, dar crede că viitorul aparţine generaţiei de treizeci de ani
Aveţi prietenii printre oamenii politici, cum vă veţi feri de tentaţia de a-i favoriza? Cultiv prietenii cu toţi oamenii politici. Consider că trebuie ajutaţi, că trebuie sprijiniţi. Să le dăm informaţie astfel încât să facă cât mai mult bine în România. Am relaţii foarte bune cu o mulţime de oameni din tot spectrul politic: îl cunosc pe domnul Crin Antonescu, îl cunosc pe domnul Victor Ponta, mă cunosc cu Elena Udrea, mă cunosc cu domnul Blaga, cu foarte mulţi oameni din toate zonele, şi nu văd acest lucru ca pe o ruşine.
Cum reuşiţi să vă împăcaţi cu toţi? Foarte simplu. Nu mă cert. Asta înseamnă echidistanţă. Sunt foarte interesat de un mediu politic sănătos şi eficient. Nu putem performa într-o societate condusă prost.
Aţi fost echidistant şi în campaniile electorale. Le-aţi dat sponsorizări tuturor, de ce? Da, şi în mod egal. Pentru că legea ne permite. Ai o cotă din profit pe care o poţi dirija către astfel de entităţi politice şi pe care o plăteşti din impozitul pe care l-ai da statului. Şi pentru a fi siguri de bunele relaţii cu toate mediile politice importante. De acolo vin conducătorii României. Nu ne mai permitem să generăm conducători ai ţării din nişte organizaţii politice care nu s-au reformat, care nu reprezintă nişte filtre de competenţă.
Un om de afaceri nu e lăsat să trăiască dacă nu dă bani la partide? Nu cred. Mediul de afaceri este totuşi mai liber şi mai relaxat ca niciodată, dar cred că, la un moment dat, când o companie creşte trebuie să-şi asume şi o dimensiune socială. E ceea ce se întâmplă în străinătate. Sunt firme care fac săli de sport, unele au grădiniţe, altele au şcoli private, altele fac formare profesională. O companie care trage din societate foarte multă substanţă economică trebuie să se gândească şi la ce e în jur, pentru că ea nu poate exista fără mediu, fără clienţi, fără consumatori şi atunci o spun din nou. Apare obligaţia de a participa cu bani în societate. Un om de afaceri serios şi important are o datorie morală să se implice în societate. Funcţia unui om de afaceri nu este de hârciog. Oamenii de afaceri sunt motorul unei ţări. Ei sunt cei mai importanţi. Nu înalţii funcţionari de stat. Dispariţia antreprenoriatului, a iniţiativei, a competitivităţii într-o ţară înseamnă stagnare.
În România există un obicei de a folosi media în scop politic, pentru a pune presiune pe instituţii, pentru a şantaja politicieni în scopul obţinerii unor contracte... Politicienii, instituţiile, funcţionarii care respectă legea nu pot fi şantajaţi. Nu se pot plân ge. Critica întemeiată este o condiţie a existenţei unei societăţi. La noi am început să criticăm critica în loc să corectăm problemele.
Pe cine vedeţi preşedinte după 2014? E greu să prezici aşa ceva. Abia a început mandatul dlui Băsescu, şi lumea se gândeşte la când se termină. Cred că generaţia mea, cea cu 3 în faţă, a început să avanseze şi sper să crească şi să aducă o con tri buţie cât mai mulţi dintre noi. Cred că frăţia celor 20 de ani după Revoluţie îşi va găsi sfârşitul odată cu anul 2014. Adică toţi emanaţii de la Revoluţie încoace au arătat ce au livrat României, ce pot, indiferent că sunt oameni de afaceri, că sunt politicieni, că sunt ONG-işti, că sunt realizatori TV.
OFERTĂ
"Am vorbit cu Ciutacu să vină la Realitatea. Badea, un tip care face un rating senzaţional" În planurile de viitor aveţi în vedere să aduceţi o anumită vedetă? Da. Feţele, personalităţile, oamenii Realităţii se vor schimba şi ele odată cu schimbarea realităţii din jur.
Pe Mircea Badea vi l-aţi dori? E un realizator bun, un tip care face un rating senzaţional.
Au apărut informaţii cu privire la aducerea lui Victor Ciutacu... Am o relaţie foarte bună, sunt prieten cu Victor Ciutacu şi îl şi consider un personaj public capabil să-şi asume un rol viu, activ în societate şi astfel de oameni evident că ne preocupă să ni-i apropiem.
Şi v-a dat un răspuns pozitiv? Sunt mai multe persoane care ne-au dat răspunsuri afirmative.
Jurnaliştii de la revista "Capital" v-au estimat averea la 100-150 de milioane de euro. E corect? Dacă România şi economia României vor începe să crească vom avea toţi ceva de evaluat. Dacă nu, construim castele de nisip la malul mării. Nu vom putea contabiliza nimic. Nici cei care au trăit în România în ultimii 20 ani. Nici generaţia mea, care acum începe să-şi croiască un drum în viaţă. Noi trebuie să ne luăm ţara înapoi.
ECONOMIE
În 2011, nu se va simţi o revenire
Cum vedeţi economia României în 2011? Să dea Domnu' să fie bine. Din păcate, nu văd o revenire pe care să o simtă oamenii. Poate că se pot crea premise pentru o nouă perioadă de dezvoltare, dar să simtă oamenii acum nu văd posibil.
Ce măsuri ar trebui luate? Cred că lucrul care ne termină este evaziunea fiscală. Furtul de TVA, furtul de taxe şi accize şi neplata taxelor şi impozitelor. Apoi am propus reducerea cuantumului garanţiilor de participare la licitaţiile publice. Se blochează 10%. De la 10% te poţi duce la 5% sau 2%. Ar însemna câteva miliarde de euro lăsate economiei reale.
Ar trebui scăzute taxele? Problema majoră este predictibilitatea. Eu sunt în stare să fac un plan de afaceri în orice condiţii predictibile şi cu un impozit mai mare sau mai mic. Statul mă deranjează în momentul în care începe să schimbe taxele toată ziua bună ziua. Şi mă mai deranjează atunci când descurajează consumul, cum a făcut cu creşterea TVA.
Ca viziune economică, cu cine simpatizaţi, cu stânga sau cu dreapta? E ca şi cum ai întreba un om care picior e mai important pentru viaţa lui. Întâi păşeşti cu dreptul, după aia cu stângu', iar cu dreptul, iar cu stângul, după aia sari de trei ori în piciorul drept, oboseşti, sari apoi în stângul. Politicile de dreapta sunt la fel de importante ca şi cele de stânga. Ele se îmbină şi alternează. Nu se exclud.
Ca tip de impozitare, cotă unică sau sistemul progresiv? Ca om de afaceri, evident că mi-ar conveni ca statul să mă taxeze cât mai puţin, astfel încât eu să rămân cu mai mulţi bani. Pentru corectitudine socială, pentru echilibru în societate trebuie impozit dife renţiat. Atunci când ai mai mult trebuie să plăteşti mai mult. Pentru că, altfel, oricât de bine o să o duc eu, mâine o să-mi dea cineva în cap şi poliţia o să spună că nu a avut bani de benzină să ajungă până la tine. Cât plăteşti atât primeşti.