Corneliu Porumboiu este favoritul acestei ediţii a galei premiilor industriei cinematografice româneşti, trofee care se vor acorda în această seară, la Palatul Parlamentului.
În ambiţia de a deveni la fel de populară, de comentată şi de aşteptată de publicul românesc ca Oscarul, Gala Gopo împrumută din ce în ce mai mult din stilul „surorilor” sale occidentale César sau BAFTA. O ajută şi locul care va găzdui anul acesta ceremonia de decernare a premiilor industriei de film din România - Sala Unirii din Palatul Parlamentului.
Gala va fi transmisă în această seară, de la 21.10, pe TVR 1 şi pe Radio România Cultural. Sosirea celor 800 de invitaţi pe covorul roşu va putea fi urmărită încă de la 19.30, pe site-urile www.premiilegopo. ro şi www.tvr.ro, iar trecătorii din Piaţa Unirii vor fi puşi la curent cu atmosfera de la Palatul Parlamentului, între 19.30 şi 22.50, pe cel mai mare ecran outdoor din România, de pe faţada Cocor Media Channel. La fiecare şase minute va fi difuzat câte un minut live de la ceremonie.
„Noi am vrea să devină un reper şi un moment aşteptat de public, la fel ca Oscarul”, speră Oana Răsuceanu, coordonatorul galei.
DJ Hauteculture, la pupitru
De „look”-ul showului din această seară s-au ocupat DJ Hauteculture şi Daniel Gontz, care au mixat muzica şi imaginile pentru fiecare categorie, cu accent pe cea mai importantă - Cel mai bun film. DJ Hauteculture (Mihai Dobre) - parte a proiectului Şuie Paparude - a avut pe mâini conceptul audio-video al celorlalte trei ediţii a Galei Gopo, dar şi al ultimelor şapte runde ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania- TIFF.
La rândul său, artistul vizual Daniel Gontz este autorul mai multor proiecte în galerii de artă contemporană sau în aer liber, cum ar fi fântânile colorate din Piaţa Unirii sau „Bulina albastră” pentru clădirile „cu risc estetic”.
Misiune grea pentru Mihai Călin
Gazda show-ului va fi Mihai Călin, care a preluat microfonul de la Maria Dinulescu, prezentatoarea de anul trecut. Călin va avea o sarcină dificilă, aceea de a anima o sală destul de preten ţioasă, care a taxat elegant gafele de anul trecut ale Mariei Dinulescu sau glumele neinspirate de acum doi ani ale lui Marius Florea Vizante. Cel mai relaxat şi mai agreabil amfitrion a fost Cătălin Ştefănescu, la prima ediţie, din 2007.
Omuleţul Gopo a urcat câteva trepte şi în ce priveşte locul ceremoniei, cel puţin faţă de anul trecut, când Fratelli Studios n-a fost cea mai inspirată alegere. Palatul Parlamentului a permis şi o listă extinsă de invitaţi - 800, şi jurnalişti acreditaţi (120), dublu faţă de anul trecut.
Scenariul cu care ne-au obişnuit galele străine e adaptat pentru această seară: vedetele vor fi aduse la scară de noul model Dacia Duster, după care vor poza pe covorul roşu.
Câteva dintre actriţele nominalizate sau invitate la Gopo şi-au pregătit ţinutele asistate de stilişti - la un eveniment pus la cale tot de organizatorii galei - şi au optat pentru creaţii ale unor designeri români ca Wilhelmina Arz, Elena Perseil, Marialucia Hohan, Rhea Costa, Anca Maxim, Mihai Albu sau Mihaela Glăvan.
Draga Olteanu Matei, premiu pentru întreaga carieră
După cum o anticipează lista invitaţilor, toată crema cinematografiei româneşti ar trebui să se reunească astăzi, la Casa Poporului. Pe lângă nominalizaţii Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Mihăileanu, Dragoş Bucur, Maria Dinulescu, Monica Bârlădeanu, Bobby Păunescu, Andi Vasluianu, Mircea Daneliuc sau Florin Piersic Jr., la gală sunt aşteptaţi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ministrul culturii - Kelemen Hunor, Draga Olteanu Matei (destinatara unui premiu pentru întreaga carieră), Maia Morgenstern, Marin Moraru, Dorel Vişan, Medeea Marinescu, Nae Caranfil, Tania Budi.
Seara Oscarurilor româneşti este pusă la punct de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
„Noi am vrea să devină un reper şi un moment aşteptat de public, la fel ca Oscarul“, OANA RĂSUCEANU, coordonatorul galei
PREMII SPECIALE
Fondatorul şcolii româneşti de scenaristică, omagiat la gala Gopo
Premiile pentru întreaga activitate acordate la Gopo mai au alţi doi destinatari, pe lângă actriţa Draga Olteanu Matei. Este vorba despre scenaristul, profesorul şi teoreticianul Dumitru Carabăţ şi despre etaloneurul Gina Stoica. Dumitru Carabăţ (77 de ani) este fondatorul şcolii româneşti de scenaristică şi are peste 50 de ani de experienţă la catedră în cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Unul dintre primele filme la care a colaborat ca scenarist, „Codin”, în regia lui Henri Colpi, a obţinut premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, în 1963. Volumele sale, printre care „Spre o poetică a scenariului cinematografic” - singurul manual autohton de scenaristică - şi „Studii de tipologie filmică”, au pregătit generaţii de studenţi români.
Gina Stoica are în spate 36 de ani de carieră şi este unul dintre cei mai importanţi etaloneuri români (n.r. - specialist în prelucrarea peliculei), cu peste 100 de lungmetraje şi peste 50 de documentare şi scurtmetraje în portofoliu. A lucrat la studiourile din Buftea (1979-1995), la casa de producţie Domino Film (1995-1999) şi la Kodak Cinelabs România (1999-2009).
Prin mâinile ei au trecut filmele tuturor numelor mari ale cinematografului românesc, de la Lucian Pintilie, Dan Piţa şi Mircea Daneliuc, la Nae Caranfil, Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu.
PARIURILE CRITICILOR
„Cred că Porumboiu ar trebui să ia toate categoriile”
Se pariază la Gopo, însă nici pe departe atât de intens ca la Oscar - situaţie de moment, speră organizatorii. Favoritul criticilor rămâne, la principalele categorii, Corneliu Porumboiu, cu „Poliţist, adjectiv”.
„Cred că Porumboiu ar trebui să ia la toate marile categorii: film, regie, scenariu”, e de părere criticul de film Magda Mihăilescu. „Cel mai bun film românesc al anului bănui c-ar trebui să fie «Poliţist, adjectiv » - atâta vreme cât «Pescuitul sportiv» nici măcar n-a fost nominalizat, îl voi vota fără (mari) remuşcări.
La regie, lupta cea mare se dă între Porumboiu şi Sitaru - şi amândoi merită să câştige”, adaugă şi criticul Andrei Creţulescu.
Tot pe Corneliu Porumboiu îl bifează şi Iulia Blaga, la Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.
În cursă: Dragoş Bucur, Andi Vasluianu şi Adrian Titieni
La interpretare masculină, Magda Mihăilescu ar opta pentru Andi Vasluianu, cu rolul bodyguardului din „Cealaltă Irina”, iar la cea feminină, o preferă pe Hilda Peter, protagonista din „Katalin Varga”.
Oricare dintre cei trei - Dragoş Bucur, Andi Vasluianu sau Adrian Titieni - ar merita titlul de Cel mai bun actor, în opinia Iuliei Blaga, iar Maria Dinulescu - cel de Cea mai bună actriţă, cu menţiunea că Andreea Boşneag ar putea fi oricum premiată la „Tânără speranţă” pentru debutul din „Cea mai fericită fată din lume”.
„Cea mai fericită fată din lume” ar fi Maria Dinulescu
„Cel mai bun actor ar fi Dragoş Bucur, deşi Piersic Jr. convinge chiar şi dublat, lui Adrian Titieni e greu să-i găseşti vreun cusur, iar Vasluianu face un rol mai mare decât filmul în care joacă. În ceea ce priveşte Cea mai bună actriţă... hai să spunem că-i, în fine, momentul ca Maria Dinulescu să fie considerată cea mai fericită fată din lume”, spune Andrei Creţulescu.
La scenariu, i-ar înmâna un Gopo echipei de la „Cea mai fericită fată din lume”, Radu Jude&Augustina Stanciu, „fie şi măcar pentru faptul că încearcă un spectru mai larg, atât de larg cât permite acest minimalism de care lumea (bună, rea, cum o fi) se cam satură de-acum”.