Se simplifică procedura de recunoaștere a paternității

Mai mulți senatori din PMP și PNL au semnat o propunere legislativă prin care urmăresc simplificarea birocrației după nașterea unui copil. Dacă legea va fi votată și promulgată, nou-născuții vor putea fi trecuți pe numele tatălui biologic. Chiar dacă mama este recăsătorită, pe baza unei declarații notariale date de ambii bărbați, copilul va putea fi trecut în certificatul de naștere direct pe numele tatălui biologic.

În prezent, legea obligă cuplurile care nu au finalizat procedura divorțului să recurgă la instanță pentru trecerea copilului pe numele tatălui biologic, chiar dacă soțul de drept recunoaște că nu are nicio legatură de paternitate cu nou-născutul. Asta înseamnă un proces de recunoaștere a paternității, cu expertiză medico-legală, ceea ce înseamnă costuri și durată excesive. „În baza prezumției legale, instituite inclusiv de actualul cod civil, că soțul este tatăl copilului, este imposibilă obținerea în mod direct a unui certificat de naștere pe numele tatălul biologic, deși ambii bărbați recunosc faptul că respectivul copil nu are ca tată pe soțul mamei”, se arată în expunerea de motive.

Prin modificările propuse, inițiatorii susțin că s-ar evita numeroase probleme birocratice și costisitoare pentru părinții copilului în îndeplinirea unei formalități legale. Numeroase cupluri din România trec prin astfel de dificultăți atunci când divorțul nu este finalizat, unul dintre cele mai cunoscute cazuri de acest gen fiind al cântăreților Alex Velea și Antonia Iacobescu.

„Dacă declarația privește copilul născut în timpul căsătoriei, al cărui tată biologic este altul decât soțul mamei, acesta va putea fi înregistrat direct pe numele tatălui biologic, pe baza declarației notariale a ambilor bărbați, fără a mai fi necesară parcurgerea unei proceduri judiciare”, susțin inițiatorii, printre care se află și senatorul PMP Traian Băsescu.

Propunerea legislativă privind completarea Legii nr.119/1996 pri vind actele de stare civilă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, iar Camera Deputaților va fi for decizional.