Bancpost a anuntat marirea dobanzilor la imprumuturile pentru case. In urma cu cateva saptamani, si Volksbank anunta aceeasi masura.
Bancpost a marit, saptamana trecuta, dobanzile la creditele imobiliare acordate in urma cu aproximativ trei ani. Ce inseamna pentru clienti marirea dobanzilor? Cresterea ratelor pe care le vor plati luna de luna. La un credit de 30.000 de euro, de exemplu, rata lunara va creste cu 14 euro, ajungand la 386 de euro.
Din luna noiembrie, banca va opera noi majorari de dobanzi la o parte din imprumuturile ipotecare vechi. La creditele in euro dobanzile vor creste cu 0,6 puncte procentuale, iar la cele acordate in lei si franci elvetieni vor fi marite cu 0,5 puncte procentuale. La respectivele produse banca practica in prezent dobanzi incepand cu 8,9% la euro, 6,5% la franci elvetieni, respectiv de 10,9% pentru lei.
Dobanzile marite de Bancpost sunt variabile, dar nu fluctueaza in functie de indicii de referinta pentru moneda in care a fost luat creditul, ci in functie de indicele de referinta al bancii.
In cazul creditelor imobiliare acordate in 2004, oficialii bancii precizeaza ca, „din momentul acordarii, aceste dobanzi au fost majorate doar o singura data (in 2005), desi indicii pe piata internationala au suferit ajustari semnificative in ultimii ani”. Indicele de referinta pentru moneda europeana a inregistrat cresteri de peste doua puncte procentuale.
Daca dobanzile percepute de Bancpost ar fi fost legate de indicii de referinta, dobanzile suportate de clienti ar fi crescut in intervalul trecut de la luarea creditului.
Volksbank: dobanzi mai mari si la consum
Volksbank a marit si dobanzile la creditele de consum in euro. Dobanzile nominale practicate de banca la imprumuturile de nevoi personale luate in moneda europeana au crescut de la 8,5% la 11,5%. Dobanda anuala efectiva practicata de banca a ajuns astfel de la circa 19% la aproximativ 23%. Pentru clienti, aceasta inseamna marirea ratelor cu circa 4 euro in cazul unui credit de 2.800 de euro luat pe cinci ani.
Banca a anuntat in urma cu cateva saptamani numai marirea dobanzilor la creditele cu garantii reale. La imprumuturile ipotecare acordate in euro, dobanda perceputa, despre care banca a spus mult timp ca este „fixa”, a crescut de la 5,95% la 7,45%. Cauza: cresterea costurilor directe, din cauza majorarii indicelui de referinta pentru moneda europeana, si a celor indirecte.