Se schimbă platforma de vaccinare! Apar funcții noi, totul e mai ușor

Vaccinare importiva sars cov 2, la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din sectorul 4 al Capitalei, duminica, 28 martie 2021.

Platforma de programare la vaccinare împotriva COVID-19 a fost actualizată, iar fiecare român care se înscrie poate vedea câte alte persoane sunt în fața sa.

Românii pot vedea, începând din acest moment, ce loc ocupă pe lista de programare la vaccinare împotriva COVID-19.

Platforma de programare, gestionată de CNCAV a fost actualizată, iar cu acest prilej a fost adăugată și această funcție. Astfel, românii pot vedea capacitatea de vaccinare a centrelor și numărul de persoane pe care le au înainte, pe lista de așteptare. Anunțul a fost făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Joi seară, pe listele de așteptare erau aproximativ 97.000 de locuri disponibile pentru programarea la vaccinare.

Conform unei decizii a CNCAV, românii care doresc să se imunizeze cu AstraZeneca o pot face chiar dacă nu s-au programat pe platforma informatică sau prin call center. Este suficient ca persoanele respective să se prezinte cu cartea de identitate pentru a fi vaccinat. Prioritate vor avea, însă, persoanele care au fost deja programate la centrul de vaccinare respectiv.

Românii evită vaccinarea cu AstraZeneca

Decizia a fost luată de Comitetul Naţional de Vaccinare, după ce coordonatorii centrelor de vaccinare AstraZeneca au atras atenția că angajații lor stau degeaba deoarece nu sunt doritori la vaccinare. Acest lucru se datorează controverselor care au apărut, legat de cazurile de tromboză asociate cu vaccinul AstraZeneca. De teama acestui tip de efecte adverse, numărul de persoane care doresc să se imunizeze cu acest ser a scăzut foarte mult.

În data de 7 aprilie, Comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a transmis că există o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Oficialii europeni au precizat că acestea sunt efecte adverse foarte rare și că s-au înregistrat 6 evenimente trombotice la 1 milion de persoane vaccinate.

EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri, chiar dacă sunt extrem de rare, de la vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca.