Se schimbă clasamentul politic. Pierderi și creșteri surpriză. Sondaj INSCOP

Alegeri. Sursa foto: Dreamstime.com

Politologul Remus Ioan Ștefureac a prezentat evoluția intenției de vot pentru cele mai importante partide politice din România, în ultimii doi ani. Aceste date vin înaintea unei perioade importante pentru scena politică din România, fiecare formațiune poltică pregăteindu-se pentru cele patru rânduri de alegeri din 2024.

INSCOP Research a măsurat evoluția intenției de vot pentru principalele partide politice din România în perioada iunie 2021 - iunie 2023. Este important de precizat că la guvernare în urmă cu doi ani se aflau PNL, USR și UDMR. La doar un an distanță coaliția de guvernare era formată din PNL, PSD, iar la câteva zile a intrat și UDRM. Partidul condus de Nicolae Ciucă a fost singurul care s-a aflat mereu la conducerea țării, iar acest lucru a făcut să piardă în ultimii doi ani peste 8% din electoratul său. PNL a scăzut de la 26,6% în iunie 2021 la 18% în iunie 2023.
În ceea ce privește PSD, care se află la guvernare de un an și jumătate, social-democrații au pierdut puțin peste 1% din electorat. „Erodarea la guvernare începe să își producă efectul li asupra social-democraților. PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), și aproximativ 7% față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% in iunie 2023)”, a explicat politologul Remus Ioan Ștefureac.

Ce se întâmplă cu partidele aflate în opoziție

În același timp, AUR s-a aflat în toată această perioadă în opoziție. Partidul condus de George Simion a crescut cu 6% în preferințele românilor în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). AUR a înregistrat, în ultimul an, o creștere relativ constantă a intenției de vot. În ceea ce privește USR-ul, care a trecut de la putere la opoziție, a fost observată o scădere ușoară în perioada iunie 2021 (13,2%) - iunie 2023 (12,7%). Cu toate acestea, partidul condus de Cătălin Drulă a început să crească la începutul acestui an și a recuperat 3%.

„Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menține acesta tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-și calibra mesajele, politicile, acțiunile astfel încât să modifice această tendință. Deși dificil, nu este chiar imposibil, însă sunt vitale înțelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populației, o capacitate de comunicare mult îmbunătățită și, mă încăpățânez să o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate și cât mai puțin populism deșănțat”, consideră Remus Ioan Ștefureac.