Membrii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi cei ai Consiliului de Administraţie (CA) ai Loteriei Române s-au întrunit, aseară, pentru a decide implementarea managementului privat. Una dintre condiţiile de selecţie ale noului manager ridică suspiciuni, deoarece l-ar favoriza pe nepotul fostului preşedinte Nicolae Cristea. Miza este prelungirea contractului păgubos cu grecii de la Intralot
Condiţia esenţială pe care trebuie s-o îndeplinească noul manager al Loteriei Române se referă la faptul că acesta trebuie să aibă cel puţin trei ani vechime în cadrul companiei, într-o poziţie de conducere. Printre oamenii agreaţi de ministrul de Finanţe Florin Georgescu care îndeplinesc această condiţie se numără Nicolae Cristea, fost preşedinte al companiei, şi Cătălin Antoniu Botezan, nepotul lui Cristea.
Georgescu şi Cristea sunt foarte buni prieteni. Primul este cel care l-a numit pe Cristea şef la Loterie, în 1993. Deoarece acesta este judecat în prezent de complicitate la evaziune fiscală în dosarul Loteria I, alături de fostul vicepremier George Copos, se pare că va fi preferat cel de-al doilea candidat. Nepotul lui Nicolae Cristea îndeplineşte condiţia impusă de către membrii AGA şi CA ai companiei, deoarece în perioada 2004 - 2009 Botezan a fost şeful filialei Constanţa a Loteriei Române.
Miza e imensă: sute de milioane de euro Potrivit surselor EVZ, eventuala instalare a lui Botezan la conducerea Loteriei ar avea drept scop prelungirea contractului păgubos cu grecii de la Intralot, care expiră anul viitor, în noiembrie. Acesta a fost negociat de către Nicolae Cristea, în 2003, şi s-a prelungit pe o perioadă de zece ani. Conform unei analize a EVZ, bazată pe cifrele contabile ale Loteriei, paguba produsă de acest contract bugetului de stat a fost de 215 milioane de euro, doar în perioada 2003 - 2010.
Clauzele dezavantajoase ale acestui contract se referă la faptul că, în schimbul unor computere şi softuri furnizate de grecii de la Intralot, compania de stat nu a plătit o sumă fixă, ci un procent din încasările lunare, care a variat între 80%, pentru primii ani, şi 70%, pentru ultimii patru ani. Din această afacere negociată de către Nicolae Cristea, statul roman, unicul acţionar al Loteriei Române, a avut numai de pierdut, potrivit unui raport al inspectorilor Curţii de Conturi. Grecii au încercat prelungirea contractului cu ultimii preşedinţi
Deoarece au găsit o vacă bună de muls, grecii de la Intralot au încercat pe toate căile să prelungească contractul care urmează să expire anul viitor. După cum a relatat EVZ în exclusivitate, fostul preşedinte Gheorghe Benea a fost invitat anul trecut, în iulie, la sediul firmei Intralot pentru a negocia prelungirea contractului. Ulterior, pe 30 august 2011, Benea a primit de la Intralot o ofertă finală, semnată de managerul grec Fotios Mavroudis. Şi aceasta era în dezavantajul statului roman, deoarece grecii cereau un procent de 67,5% din încasările brute lunare.
Sursele EVZ susţin că asupra actualului preşedinte al Loteriei, Dan Alexandru Ghiţă, s-au făcut presiuni mari pentru a accepta un nou contract cu grecii de la Intralot. Deoarece acesta a refuzat, reprezentanţii Ministerului de Finanţe au găsit un tertip pentru instalarea la conducerea companiei a unui manager agreat. În ultimul raport de control efectuat de către inspectorii Curţii de Conturi la Loteriei, se precizează faptul că prevederile contractului încheiat de companie cu grupul de firme Intralot a fost extrem de păgubos pentru partea română, motiv pentru care inspectorii au recomandat achiziţia de noi aparate din fondurile proprii.