Se pot refolosi sticlele din plastic?

Va raspunde: Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institului de Cercetari Alimentare.

Daria, 30 ani: Este bine sa refolosim sticlele din plastic si sa punem in ele diverse bauturi? Obisnuiesc sa-i dau fetitei mele la gradinita cate o sticla de jumatate de litru cu apa pe care o reumplu in fiecare zi. Ar fi mai bine sa-i cumpar in fiecare zi alta sticla? Recomandarea mea este sa-i cumparati fetitei in fiecare zi cate o sticla de jumatate de apa plata. Daca nu se poate acest lucru, atunci ar fi bine sa igienizati sticla de fiecare data. O puteti spala atat la exterior, cat si la interior cu detergent alimentar. Clatiti bine la interior, pentru a nu ramane urme de detergent.

Puteti sa-i puneti apa de la robinet, dar s-o fierbeti si s-o raciti inainte, mai ales primavara si toamna. O alta varianta ar fi sa cumparati o sticla mai mare de apa plata si sa-i turnati in fiecare dimineata din ea. Sticla de jumatate de litru poate fi pastrata pana cand observati deteriorari vizibile pe ea sau nu se mai inchide dopul. Invatati-va fetita sa nu dea altui copil sa bea din sticla.

Sanziana, 27 ani: Cand este momentul cel mai potrivit din zi pentru a bea ceai? Am citit ca acesta nu este indicat in timpul mesei deoarece impiedica asimilarea diferitelor minerale. Regula generala este ca ceaiul sa fie baut cu o ora inainte sau dupa masa. Unele elemente din acesta pot interfera cu anumite medicamente, vitamine sau saruri minerale si pot interveni in procesul de digestie ori absorbtie.

In afara cazului in care vrem sa slabim, lichidele nu trebuie baute in timpul mesei. Nici medicamentele nu ar trebui luate cu ceai, doar cu apa. Pe eticheta pastilelor sunt oricum trecute astfel de indicatii.