Se întâmplă mai repede decât era așteptat. S-a creat o „avalansă” de renunțare la restricții în UE

Sursa: NPR

După ce au evaluat că restricțiile COVID-19 nu au oprit răspândirea virusului și a variantelor acestuia, precum și după ce au luat în calcul faptul că cei vaccinați nu sunt protejați în faţa variantei Omicron, mai multe țări din Uniunea Europeană au anunțat că vor renunța treptat la toate restricțiile şi la campaniile de vaccinare, chiar din februarie.

Islanda intră într-o nouă etapă în ridicarea restricţiilor sale legate de COVID-19, a anunţat vineri guvernul, care intenţionează să ridice toate restricţiile până la sfârşitul lui februarie, mai devreme cu două săptămâni decât era prevăzut iniţial.

Începând de sâmbătă la miezul nopţii, limita maximă pentru adunările publice va fi majorată de la 50 la 200 de persoane, în timp ce piscinele, sălile de sport şi staţiunile de schi vor putea opera din nou la capacitatea lor maximă. Barurile, restaurantele şi discotecile vor putea rămâne deschise o oră mai mult ca în prezent, până la orele 01:00.

Ce restricții mai rămân valabile şi până când

Dacă măsurile de carantină dispar începând de vineri la nivel domestic, izolarea pentru contaminările confirmate rămâne valabilă, contrar planurilor iniţiale. Aceste măsuri vor rămâne în vigoare până pe 25 februarie, dată la care a treia şi ultimă etapă a unui plan în trei faze trebuie să intre în aplicare, sub rezerva ca nicio nouă tulpină de virus să nu fie descoperită sau să se înregistreze o creştere a numărului de cazuri grave care să pună sistemul sanitar sub presiune, scrie barrons.com.

Ţările care au eliminat testarea şi statutul de vaccinare sunt: Suedia, Norvegia, Grecia și Cehia

Suedia este printre primele țări care a anunțat că nu va mai aplica regulile de intrare călătorilor. Autoritățile suedeze au anunțat că începând cu februarie, călătorii din UE/Spațiul Schengen vor putea intra în țară fără restricții, indiferent de statutul de vaccinare sau de recuperare.

Norvegia și-a relaxat, de asemenea, regulile de intrare. Autoritățile norvegiene au anunțat la începutul lunii ianuarie că cerința de carantină va fi eliminată , deoarece această măsură „nu mai este considerată necesară pentru controlul infecției”. Călătorii pot intra acum în Norvegia fără a fi supuși regulilor de autoizolare, chiar dacă nu au fost vaccinați sau recuperați de la virus. Călătorii nevaccinați și nerecuperați trebuie încă să fie testați și să completeze formularul de înscriere înainte de sosirea lor în Norvegia.

Spre deosebire de cele două țări menționate mai sus, Grecia a eliminat doar cerința de testare COVID-19 pentru călătorii care dețin un certificat UE COVID valabil. Decizia a fost anunțată de guvernul grec și înseamnă că toți cei care dețin unul dintre certificatele recunoscute în Grecia nu mai sunt obligați să se supună testelor prealabile la intrare.

Cehia va aplica și reguli simplificate pentru călători, precum și pentru cetățenii țării. Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a declarat că, începând cu 9 februarie, cerința de a prezenta permisele de vaccinare va fi anulată. Aceasta înseamnă că acum toate persoanele pot intra în restaurante, baruri, evenimente culturale și alte facilități fără a fi nevoie să prezinte un certificat valabil sau de vaccinare.

În conformitate cu noile reguli pe care le are Danemarca, autoritățile sanitare iau în considerare „încheierea” programului de vaccinare împotriva coronavirusului și nu văd acum niciun motiv pentru a administra o doză de rapel sau o a patra injecție celor cu risc sever de COVID-19. Mai mult, oficialii spun că noul val de infecție din Europa scade datorită imunității mari obținute.

Se așteaptă ca alte trei țări să-și ridice restricțiile legate de COVID-19

În timp ce țările menționate mai sus și-au ridicat deja unele sau toate restricțiile, alte ţări cum ar fi Franța, Portugalia și Elveția, se așteaptă să anunțe oficial cu privire la regulile COVID-19.

Franța urmează să elimine în curând cerința de testare şi restul restricţiilor. Autoritățile portugheze au confirmat, de asemenea, că țara va ridica cerințele de testare pentru călători. Elveția intenționează, de asemenea, să-și relaxeze regulile prin eliminarea cerinței pentru turiști de a obține un permis elvețian.  Pe listă mai urmează Italia, Marea Britanie şi Spania.