Se întâmplă chiar acum în România! Crește cererea de euro. Românii scot bani masiv din bancomate

Sursa: Arhiva EVZ

Moneda unică europeană, Euro, a scăzut sub nivelul psihologic de 1,1 dolari, în contextul sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Pe de altă parte, piața românească se confruntă cu o cerere ridicată de euro, iar acest lucru pune presiune pe cursul de schimb. Acest lucru se întâmplă în contextul creșterii numărului de refugiați veniți din Ucraina.

Moneda europeană a scăzut la un minim de 1,0973 dolari, traderii analizând impactul sancțiunilor Uniunii Europene asupra economiei ruse. Euro s-a apropiat de un nivel cheie de suport care datează din perioada lansării acestei monede, în 1999.

Riscurile generate de invazia Rusiei în Ucraina au alimentat cererea activelor de refugiu în dolari, economia europeană fiind mai expusă sancțiunilor Rusiei. O cădere a monedei europene va duce la o acumulare a presiunii inflaționiste în regiune.

Vulnerabilitatea euro vine în contextul în care băncile centrale din Cehia și Polonia intervin pentru a-și susține monezile naționale. Economiile din Europa de Est sunt printre cele mai afectate de criză, iar băncile centrale acumulează rezerve internaționale consistente. Cei mai activi în acest domeniu sunt cehii care au strâns suficiente active străine pentru mai bine de un an de zile de importuri.

Sursa foto: Inquam photos

Cererea de euro crește în România

În România, invazia Ucrainei și amenințările cu o posibilă extindere a conflictului în zonă, au stârnit nesiguranță. În ultimele zile, s-a observat o cerere mare de euro la casele de schimb. Cererea de euro în numerar a crescut, în special în zona de nord şi est a ţării. Aceasta se datorează refugiaților care caută valută deoarece vor să-și continue drumul spre țări occidentale.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR susține că băncile aduc sume în numerar cu avioanele pentru a face față cererii. În opinia sa nu există o presiune pe băncile comerciale, deși se vede o presiune pe cursul de schimb.

„Poate că este o presiune pe numerar, având în vedere și prezența refugiaților, mai ales că băncile nu rentează să țină numerar în casierie, pentru că este costisitor. Și atunci pentru a răspunde cererii trebuie să aibă niște proceduri logistice ceva mai active, să aducă numerarul și să-l pună la dispoziția cererilor. Nu putem spune că este o presiune pe curs în acest moment care să justifice, din acest punct de vedere, o presiune pe băncile comerciale”, a declarat Dan Suciu pentru Digi 24.

Suresa foto. EVZ

Cum se mobilizează băncile

Dacă va exista o cerere mai mare, a precizat oficialul BNR, băncile se vor mobilia pentru a face față cererii. El a precizat că nu va fi o problemă ca sumele să fie suplimentate în funcție de cerere.

„Băncile își aduc numerar, că ele bani au, cu avionul. Dacă țineți minte în pandemie a fost o problemă pentru că erau întrerupte zborurile și atunci a existat o problemă la nivelul sistemului bancare că nu mai erau bancnote. Bancnote, repet. Oamenii începuseră să scoată bani din conturi și să îi pună în casete de valori. Nu suntem în situația asta. Acum avioanele zboară, circulă, camioanele pot veni, deci dacă este de adus valută, de transportat dintr-o parte în alta nu este nicio problemă”, a mai spus Dan Suciu.