Luna octombrie este a zecea lună a anului în calendarul Gregorian şi are 31 de zile, ziua are 13 de ore iar noaptea are 11 de ore.
Romanii au rebotezat lunile anului. Octombrie (lat. october) derivă de la cuvantul „octo” care inseamna opt, deoarece a reprezentat luna a opta în fostul calendar roman. Charlemagne a redenumit toate lunile în conformitate cu denumirile agricole din vechea limbă germană. Aceste nume au fost folosite până în secolul al XV-lea si, cu unele modificari, până în secolul al XVIII-lea, astfel luna octombrie se numea Windumemanoth (luna culesului viei).
Iarna va fi grea?
În tradiţia noastră populară, luna octombrie este numită: “brumărel”. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă. Dacă va ploua mult, în decembrie vântul va urma să bată puternic, dacă tuna, iarna va fi uşoară iar dacă este ceaţă multă, va fi zăpadă multă în decembrie. Dacă frunzele arborilor cad curând, anul următor va fi roditor, dacă nu, iarna va fi târzie, dar grea.
Prima ninsoare în ţara noastră în această lună a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.
Recolta de gutui
Această lună este marcată la creştinii ortodocşi de sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului. Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor. O altă sărbătoare importantă a lunii este Sfântul Mucenic Dimitrie Samedru. La 25 octombrie se sărbătoreşte „Focul lui Sâmedru” (Ajunul Sf. Dumitru). Se fac focuri peste care sar copiii, ca să fie sănătoşi, sau tinerii, ca să se căsătorească. Dacă recolta de gutui şi nuci este bogată, iarna va fi grea. La 26 octombrie se sărbătoreşte Samedru, patronul pastorilor şi soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir). Cad frunzele arborilor şi cum este ziua aşa va fi iarna: dacă este lună plină şi senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul şi plouă, vor fi zapezi mari. La 27 octombrie se sărbătoresc Poitra lui Sumedru, Câinii lui Sumedru, Filip Şchiopul (Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi).
Va fi vizibilă
În noaptea dintre 25/26 octombrie se trece la ora de iarnă. La 23 octombrie, se face trecerea in semnul zodiacal Scorpion. Fazele Lunii: la 1 octombrie — Luna la Primul Pătrar 21 h 30 m; la 8 octombrie — Luna Plină 13 h 54 m (Luna începe să descrească); la 15 octombrie — Luna la Ultimul Pătrar 22 h 18 h; la 23 octombrie — Luna Nouă 21 h 54 m (Luna începe să crească). În luna octombrie se vor produce două eclipse. Prima este o Eclipsă totală de lună care se va produce pe 8 octombrie la 03 h 20 m şi va fi vizibila în Asia, Australia, Pacific şi America. A doua este o Eclipsă parţială de Soare care se va produce pe 23 octombrie la 08 h 11 m şi va fi vizibilă în Pacific şi America de Nord.
Se trece la ora de iarnă
Duminică, 26 octombrie, (25/26 în noaptea de sâmbătă spre duminică), în România se va reveni la ora fusului 2, respectiv la ora de iarnă, când diferenţa faţă de timpul universal (GMT) va fi de numai 2 ore. Ora 4.00 va deveni ora 3.00, în acest fel ziua de 26 octombrie fiind cea mai lungă zi din an, de 25 de ore. Schimbarea nu va fi simultană în toate ţările unde are loc, din cauza diferenţei de fus orar.