Se distrug ŢIGĂRI în valoare de 2 MILIOANE de euro

JTI România distruge în perioada 23-27 februarie circa 660.000 pachete de țigarete de contrabandă și peste 75 kg tutun confiscat. Țigaretele capturate au o valoare de circa 2 milioane euro, din care aproximativ 80% înseamnă taxe neîncasate de statul român. Procentul de 80% reprezintă ponderea taxelor plătite la buget, din prețul total al unui pachet de țigarete vândut legal.

Potrivit Codului Fiscal, companiile de tutun cu o cotă de piață mai mare de 5%, sunt obligate să distrugă  țigaretele de contrabandă, care sunt mărci din portofoliul propriu. Distrugerea are loc în prezența unei comisii din care fac parte reprezentanți ai Poliției și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Procedura de distrugere a țigaretelor, propusă de industria tutunului în urma cu câțiva ani, s-a dovedit a fi cea mai eficientă. În urmă cu circa zece ani, țigaretele confiscate erau revalorificate de autorități, la prețuri inferioare celor practicate de producători și fără acordul deținătorilor mărcilor. Astfel, statul făcea concurență neloială și încălca dreptul de proprietate al companiilor asupra mărcilor. În același timp, nu există nici o garanție în privința calității, a condițiilor de transport și depozitare pentru produsele confiscate. Astfel, Ministerul Finanțelor a acceptat soluția distrugerii, cu toate că de-a lungul timpului aceasta a fost contestată de diverse autorități, dat fiind că o parte din sumele obținute din vânzarea confiscatelor se transformă în bonificații.

”Deși procedura de distrugere e complicată și costă, considerăm că în acest mod ajutăm autoritățile, ale căror eforturi de combatere a pieței negre ar trebui susținute și de cei care decid în materie de politici fiscale. Accizele la țigarete sunt singurele care continuă să crească înainte de termen, astfel că în 2015 vor ajunge la nivelul prevăzut în Directiva europeană privind taxarea produselor din tutun pentru 2018!  Experiențele trecutului, pe care guvernanții le uită mult prea ușor, arată că tot ce s-a obținut suplimentar pe termen scurt, a fost pierdut înzecit pe termen mediuupă o mărire cu 50% a accizei în mai puțin de nouă luni, contrabanda a depășit cota de 36%. Dat fiind că un punct procentual de contrabandă înseamnă pierderi la buget de circa 35 milioane de euro, subiectul a devenit la momentul respectiv o prioritate pe agenda Consiliului Suprem de Apăra te a Țării.”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Pe parcursul anului trecut, JTI România a distrus peste 985.000 pachete de țigarete de contrabandă și circa 3.900 kg de tutun. Compania a cheltuit 75.000 euro doar pentru procedurile de distrugere din 2014, sumă reprezentând transport, chirii, forță de muncă, pază, electricitate. Acestor sume cheltuite periodic, li se adaugă investiția inițială în utilajul de tocare.