Începând cu 15 septembrie, cei 8.800 de români care şi-au reabilitat termic locuinţele prin programul 'Casa Verde' îşi vor primi înapoi banii investiţi. Trebuie, însă, să aibă răbdare.
Aceasta, deoarece ritmul de prelucrare a dosarelor este destul de lent, după a recunoscut ministrul Mediului, László Borbély, informează Agerpres. După două luni de la debutul programului ''Casa Verde'', angajaţii Administraţiei Fondului pentru Mediu, din subordinea Ministerului Mediului, au analizat doar un sfert din totalul dosarelor depuse.
În acest context, spune Borbély, aceştia vor termina termina de analizat toate dosarele de abia în luna martie 2011. În acest context, şi decontările vor fi întârziate.
Deşi programul a debutat la 1 iulie, primul contract a fost semnat pe 15 august. Primul român care îşi va primi banii înapoi investiţi este un argeşean, care şi-a montat o centrală termică pe bază de panouri solare.
''Vom începe decontările atunci când vom încheia contractele. Am finalizat analiza a 2.000 de dosare din cele 8.800. Îmi pare bine că judeţele din Ardeal sunt în primele zece locuri din ţară'', a spus Borbely.
Bugetul alocat programului ''Casa Verde'' pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia.
Programul ''Casa Verde'' se adresează exclusiv persoanelor fizice. Acestea pot beneficia de fonduri, în funcţie de tipul instalaţiei:
- până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
- până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
- până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.