Deși, în general, erau foarte diferiți, amândoi erau poeți visători și romantici, dornici de glorie literară.
Șt. O. Iosif era un tip interiorizat, Dimitrie Anghel, un exuberant, cei doi s-au împrietenit în 1901, la Paris. Iosif avea 26 de ani, iar Anghel 28.
Nenorocirea i-a lovit pentru că s-au îndrăgostit aceeași femeie, poeta și prozatoarea Natalia Negru, născută pe 5 decembrie 1882 la Buciumeni, Galați.
Șt. O. și Natalia se logodesc, romantic, cu inele din două fire de iarbă, la 1 mai 1903. Tatăl Nataliei, Avram Negru, i-a construit acesteia o casă la Tecucel, pe care i-a dat o ca zestre, împreună cu o vie de vreo trei hectare, când s-a căsătorit cu Șt. O. Iosif.
Citește și Poetul ideal al sămănătorismului moare de sifilis
Căsătoria religioasă și petrecerea de nuntă au loc în același an, la Tecucel, la 29 iulie. Slujba religioasă este săvârșită de bunicul matern al miresei, părintele Toma Dimitrescu.
Șt. O. Iosif
Dintre participanții la nuntă, Nicolae Iorga și Mihail Sadoveanu au publicat relatări.
În 1910 relațiile dintre soți se răcesc și cei doi divorțează cu sentința pronunțată pe 21 iunie 1911. Natalia călătorește la Paris, în decembrie 1910, împreună cu fiica lor, Corina.
La 31 decembrie îi scrie lui Steo că ar dori să vină și el la Paris și să aibă, împreună, o lună de fericire. Divorțul nu se pronunțase și este evident că Natalia ar fi dorit să se împace au Steo.
Însă acesta nu merge la Paris. În schimb se duce Anghel, care îi purta de mult sâmbetele Nataliei.
Natalia se căsătorește, la 3 noiembrie 1911, cu Dimitrie Anghel. În jurul soților Anghel se creează o atmosferă tensionată, care este accentuată după moartea, la 22 iunie 1913, în spital, a lui St. O. Iosif.
Din cauza firii lui Anghel, căsătoria Nataliei cu el cunoștea frecvente certuri violente, de regulă provocate de gelozie.
După o certă prelungită o zi și o noapte, pornită de la un incident cu totul minor și lipsit de orice reală semnificație, în dimineața zilei de 27 octombrie 1914, Dimitrie Anghel, aflat într-o criză de anxietate extremă, se împușcă în piept, după ce trăsese un foc care a rănit-o pe Natalia.
Drama are loc în locuința lor de la Tecucel. Primul ajutor medical le este acordat la Tecucel.
Dus la spital la Iași, unde este sub îngrijirea fratelui său, doctorul Paul Anghel, Dimitrie Anghel moare de septicemie, provocată de infectarea rănii pe care singur și-o provocase.
Data morții este 13 noiembrie 1914. Natalia este îngrijită și ea tot de dr. Paul Anghel, care i-a extras glonțul.
Participă la înmormântarea lui Dimitrie Anghel, la Iași.
Corina moare la 13 septembrie 1916, ucisă de o schijă provenită de la o bombă aruncată din zeppelinul german care bombarda Bucureștiul.
Natalia a murit la 2 septembrie 1962, la Tecuci, în casa ei din strada George Coșbuc.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric