Potrivit unui studiu asupra viitorului muncii efectuat de brandul de consultanţă financiară Deloitte, inteligenţa artificială, robotica și digitalizarea vor face să dispară activităţile cu o scăzută valoare adăugată, dar firmele vor încerca noi profile profesionale, împingând către o reconversie a competenţelor.
Dacă în urmă cu 30 de ani un muncitor putea să desfăşoare aceeaşi meserie întrega lui carieră, acum societatea internaţională de consultanţă estimează că reînnoirea profesională se va face la fiecare 2-5,5 ani, cu o durată a muncii depuse care e destinată să se prelungească.
Până în 2021, 61% din meserii vor avea altă înfăţişare
Cercetarea indică în special că în următorii 2 ani departamentele de resurse umane vor tripla folosirea "robotic process automation", adică automatizarea proceselor robotice, iar până în 2035 există probabilităţi ca 90% din activităţile administrative în domeniul gestionării de resurse umane va fi complet automatizată.
Robotul va decide dacă suntem pregătiţi să ocupăm locul de muncă
Înseamnă, de exemplu, că toată munca desfăşurată pentru recrutarea personalului, strângerea şi analizarea de curriculum vitae, administrarea testelor, organizarea colocviilor, scrierea propunerilor de angajare, va fi desfăşurată de un robot, capabil să scaneze şi să clasifice date, să selecţioneze profiluri, să ia informaţii din surse diferite, de exemplu de la Linkedin.
Tot robotul va decide salariile şi primele
Ce este şi mai interesant că tot un robot va decide şi va pregăti plăţile salariilor, gestionarea primelor, parcursul formativ. Robotul, capabil să muncească 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, se va ocupa de cerinţele de reglementare şi adminsrative şi nu vom mai vedea funcţionari ocupaţi să contabilizeze cifre, notează Metro.