Mega Monday, aşa este denumită ziua de luni cea mai apropiată de începutul lunii decembrie, deoarece atunci s-a înregistrat în ultimii ani cel mai mare volum de cumpărături online de pe Bătrânul Continent.
Americanii au Vinerea Neagră (Black Friday), prima zi de vineri de după Ziua Recunoştinţei, când se dă startul sezonului de cumpărături pentru Sărbătorile de Iarnă în Statele Unite. Atunci, se înregistrează în SUA cea mai aglomerată zi de cumpărături.
Ulterior, companiile au creat diverse campanii astfel încât să stimuleze cumpărăturile online în prima zi de luni care urmează după Vinerea Neagră. În Europa, vârful cumpărăturilor online a fost înregistrat pe 1 decembrie 2008, pe 30 noiembrie 2009 şi pe 29 noiembrie 2010.
Anul trecut, estimările arată că posesorii de carduri Visa au cheltuit în medie aproximativ 320.000 euro în fiecare minut sau 5.000 de euro pe secundă, în contextul în care consumatorii s-au îndreptat spre internet pentru a-şi face cumpărăturile de Crăciun.
Această zi de luni este de fapt o repetiţie înainte de cea mai aglomerată zi de cumpărături din întregul an în Europa, care se înregistrează de obicei în ultima vineri sau sâmbătă dinaintea Crăciunului.
Ce fac românii… Urmând exemplul europenilor, din ce în ce mai mulţi se îndreaptă înainte de Sărbătorile de Iarnă spre internet fie pentru a găsi idei de cadouri sau direct pentru a cumpăra tot ce au nevoie astfel încât să economisească extrem de mult timp astfel încât să se bucure cât mai mult de farmecul perioadei.
Un top al celor mai frecvent căutate cuvinte legate de cadouri în ultimele 30 de zile arată că românii sunt în mod clar interesaţi de găsirea unor "cadouri online". Ceea ce ar trebui să ştie românii este că achiziţiile pe internet sunt la fel de sigure ca în magazinele tradiţionale şi că dacă au fost victima unei fraude online, dacă au primit produsul greşit, dacă produsele comandate nu au fost livrate sau pachetul primit este deteriorat şi au plătit cu cardul Visa, îşi poţi primi banii înapoi (în funcţie de condiţiile şi termenii băncii emitente).
5 sfaturi de urmat pentru cumpărăturile online
1. Verifică pe internet comercianţii cu care nu eşti familiar.
2. Citeşte întotdeauna cu atenţie condiţiile pe care le accepţi sau sunt afişate pe site.
3. Înrolează-ţi cardul în platforma Verified by Visa (prin stabilirea unui mesaj de întâmpinare şi o parolă, cunoscută doar de tine) şi încearcă să cumperi de la comercianţi de asemenea înregistraţi în Verified by Visa.
4. Dacă vrei să foloseşti cardul pe o pagină care nu este înregistrată în Verified by Visa, caută simbolul unui lacăt sau al unei chei în partea de jos a paginii sau verifică adresa paginii de Internet, care ar trebui să înceapă cu https:// şi nu cu http://.
5. Păstrează o evidenţă a tranzacţiilor efectuate pe internet, inclusiv a paginii de internet a comerciantului. Sursă tabel: Google Insights Search
* Notă: Pentru întrebări legate de plăţile cu cardul pe internet puteţi scrie la adresa plationline@evz.ro sau vizitaţi www.visa.ro pentru mai multe informaţii.