Se anunță un dezastru economic la nivel mondial. Sfatul specialiștilor, pentru a face față loviturilor financiare

sursa: arhivă EVZ

Economia mondială va avea un an 2022 extrem de delicat, iar asta se vede deja după invazia Ucrainei de către Rusia. Ce ar trebui să facă românii pentru a se pregăti de vremurile tulburi.

Va urma o perioadă extrem de agitată din punct de vedere economic, la nivel mondial, deci și pentru România. Conflictul militar dintre Ucraina și Rusia va influența negativ toate domeniile, iar efectele se vor vedea în prețurile tuturor produselor. Se așteaptă mari creșteri, iar specialiștii vorbesc despre „prudență”.

Se anunță mari probleme economice, care este sfatul dat de specialiști

„Trebuie să fim prudenți în tot ceea ce facem: în modul în care economisim, în modul în care investim, în modul în care consumăm și față de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Prudență, acesta este cuvântul anului 2022.

Nu m-aș arunca la cheltuieli care nu sunt necesare, care nu sunt previzionate în planurile mele. Ar trebui să ne gândim la compania noastră ca la o familie, să avem un buget de venituri și cheltuieli, să ne gândim ce este util, ce este necesar și să nu facem cheltuieli nesăbuite și neplanificate în această perioadă”, a avertizat Alexandra Smedoiu, analist financiar și președinte CFA România, la PRO TV.

„Mai bine ținem banii, îi investim în instrumente financiare care pot să ne ofere protecție împotriva inflației și astfel putem să fim mai liniștiți și să facem planuri și mai bune pe viitor”, a mai sfătuit Alexandra Smedoiu.

Cât de pregătită este România pentru acest șoc

Încă de săptămâna trecută, de la invazia Ucrainei de către Rusia au explodat prețurile la carburanți și cereale. „Aceste conflict schimbă, de fapt, ceea ce părea să fie o ordine a lucrurilor, politice, economice, geopolitice. Dacă UE începe să aibă probleme, automat și România începe să aibă probleme. O creștere de preț la energie reprezintă un factor de creștere de preț pentru absolut toate serviciile și produsele.

Problema se pune în ce măsură România e pregătită din punct de vedere sanitar, în ce măsură e pregătită social și ce capacitate de absorbție a unei forțe de muncă nou apărute pe piață există în România, în momentul de față. ”, a explicat Dan Schwartz, consultant fiscal.

„Inflația va crește. Se preconiza un vârf în aprilie. Eu zic că și în martie va fi, dată fiind situația prin care trecem. Posibil că UE să treacă printr-o recesiune”, a spus și Valentin Iobnescu, economist, pentru Antena 1.