Subiectele de la BAC-ul olimpicilor au fost mai accesibile decât în 2011, semn că la examenul naţional va fi la fel. Mai mulți liceeni și profesori comentează pe larg dificultatea subiectelor.
Odată cu sesiunea specială a bacalaureatului, destinată olimpicilor, au apărut şi primele indicii referitoare la dificultatea subiectelor Bac-ului naţional, care va începe în mai puţin de două săptămâni.
A fost una dintre puţinele ocazii în care elevii şi profesorii s-au pus de acord: subiectele nu au ridicat probleme. Anul trecut, dificultatea subiectelor date olimpicilor şi liceenilor de la examenul naţional a fost apropiată.
"La matematică a fost mult mai uşor ca anul trecut, l-am rezolvat într-o oră şi jumătate! Cât despre română, doar eseul a ridicat ceva probleme. Era cam greu să brodezi pe el, dacă n-ai citit opera respectivă", crede Daniela Lica, o absolventă de liceu din Caracal.
Florentina Ursu, profesoară de limba română din Timişoara, care a analizat subiectele primei probe scrise, crede că elevii ar fi trebuit să rezolve totul cu ochii închişi.
"Poate prima parte, cerinţa cu numărul şase să le fi dat de furcă. Formularea dimensiunea temporală a imaginarului poetic nu prea se regăseşte în modelele de subiecte, dar nu e decât o exprimare grea, pentru ceva foarte simplu", explică profesoara de limba română. Cel mai temut subiect al probei scrise de limba română a fost, pe bună dreptate, eseul de final.
"Se cerea personaj dintr-un text dramatic, nu un roman cu final dramatic. Puteau să aleagă, de exemplu, un personaj din Caragiale", adaugă Florentina Ursu.
Prinşi la copiat
Chiar dacă subiectele au fost la îndemâna oricui, au existat şi ieri elevi care au încercat să copieze, doar doi, faţă de 20 în urmă cu o zi din 880 de de participanţi la sesiunea specială de bacalaureat.
Cei 22 au fost eliminaţi din examen. Fraudele au fost descoperite atât prin intermediul camerelor video, cât şi cu ajutorul supraveghetorilor.
PROBA DE ROMÂNĂ: "Nota 8 se putea lua uşor"
Aproape toate punctele variantei date la proba scrisă de limba şi literatura română de la BAc-ul olimpicilor au fost uşor de rezolvat, spun dascălii.
La punctul 1 şi 2, sarcinile de lucru sunt asemănătoare cu cele de la Evaluarea naţională. De la punctul 5, se solicită câteva cunoştinţe minimale studiate în gimnaziu.
"La subiectul III, ne aşteptăm ca cei mai mulţi să abordeze textul lui Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută, o variantă la îndemână", crede Nicoleta Crânganu, profesoară de limba română.
Principala capcană a fost alegerea unui personaj dramatic complex, precum Iona, din opera lui Marin Sorescu."Iona e mai greu de integrat într-un algoritm cunoscut, însă subiectul e identic cu cel de anul trecut, sesiunea iunie-iulie. Un 8 se poate lua uşor", adaugă profesoara.
PROBA DE MATEMATICĂ: "Se rezolvă rapid"
După reclamaţiile elevilor de anul trecut, care s-au plâns că subiectele de la matematică au fost "ca de olimpiadă", participanţii sesiunii speciale de bacalaureat ar fi trebuit să rezolve varianta în câteva zeci de minute.
- Cum vor să fenteze liceenii camerele video de la BAC
- Testează-te! Vezi subiectele și baremurile la Matematică M1,M2 și Istorie de la BAC-ul olimpicilor