Creșterea și dezvoltarea culturilor se vor desfășura în condiții bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, în condițiile în care intervalul 20-26 iunie se va caracteriza prin temperature normale, în aproape toate zonele de cultură, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Potrivit prognozei, săptămâna viitoare temperaturile se vor situa între 13 și 24 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
Pe de altă parte, meteorologii au vești bune și pentru zonele marcate până acum de secetă.
Conform specialiștilor ANM, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare și local apropiate de optim pe suprafețe extinse din Oltenia, Transilvania, nord-vestul și sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei.
Orzul și grâul de toamnă își vor definitiva înspicarea (90-100%), continuându-se, totodată, înflorirea, maturitatea în lapte și ceară (10-100%), precum și maturitatea deplină (10-50%) și recoltarea la culturile de orz.
Rapița va parcurge creșterea boabelor în silicve (60-100%) și maturitatea deplină (10-50%), izolat fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare. La floarea-soarelui se vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzirea (9-20 frunze) și formarea calatidiului (10-80%).
De asemenea, porumbul va înregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum și înfrunzirea (9-18 frunze), în majoritatea zonelor de cultură, iar în bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de dezvoltare a aparatului foliar, alungirea și îngroșarea axei hipocotile (10-50%).
La cartof se va înregistra formarea/creșterea lăstarilor laterali și tuberizarea (10-100%), iar pentru soiurile timpurii, îmbobocirea și înflorirea (10-60%).
În plantațiile pomicole, atât la , cât și semințoase, se vor înregistra creșterea lăstarilor/frunzelor, precum și coacerea fructelor. La soiurile de cireș și vișin ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În cea mai mare parte a podgoriilor, vița-de-vie va parcurge înflorirea, creșterea lăstarilor/frunzelor/boabelor.
Prognoza agrometeo precizează că, în general, lucrările de întreținere a culturilor (prașile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente fito-sanitare etc.), precum și cele de recoltare și depozitare a fructelor de sezon se vor desfășura în condiții relativ bune, cu excepția zilelor cu precipitații.