Președintele Traian Băsescu a afirmat că România va trebui "să asigure Rusiei confortul" că scutul antirachetă nu va fi utilizat pentru lovitituri împotriva sa, dar, totodată, Federația Rusă va trebui să garanteze că rachetele sale nucleare nu vor atinge teritoriul României.
Președintele Traian Băsescu a comentat reacția omologului său rus Dimitri Medvedev cu privire la amplasarea scutului antirachetă în România și s-a artătat dispus să garanteze că "acest instrument militar" nu va fi folosit pentru a lovi Rusia. "Dacă este de luat în consideraţie o declaraţie, este cea a preşedintelui Medvedev şi trebuie tratată cu condescendenţa necesară unui şef de stat, a unei mari puteri nucleare. Ceea ce nu înseamnă că vreo clipă punem sub semnul întrebării aranjamentul nostru cu Washingtonul. Ceea ce înseamnă că domnului preşedinte Medvedev, la momentul potrivit, va trebui să-i dăm confortul că aceste instrumente militare nu vizează lovituri împotriva Federaţiei Ruse şi mai ales că - n-am niciun dubiu - domnul Medvedev este gata să dea şi dânsul României garanţii că nicio rachetă care există acum pe teritoriul Federaţiei Ruse nu va atinge vreodată teritoriul României", a afirmat Traian Băsescu ieri seară într-un interviu la TVR. Președintele Traian Băsescu a subliniat și ideea garanțiilor juridice cerute de Federeația Rusă. "Dânsul (președintele Medvedev - n.r.) doreşte garanţii juridice, sigur că şi România se întreabă: oare noi avem vreo garanţie juridică? Constatând că n-avem, avem dreptul să discutăm subiectul", a conchis Băsescu. Comentând amplasarea în România a scutului antirachetă, Dimitri Medvedev declarase în urmă cu câteva zile că Rusia ar putea renunța la tratatul privind dezarmarea nucleară (START 2) semnat cu SUA. şi dezvolta propriile arme ofensive. "Ar fi un scenariu care ne-ar duce înapoi în epoca Războiului Rece", a adăugat preşedintele rus, referindu-se la posibilul eşec al tratativelor cu Alianţa Nord-Atlantică vizând cooperarea în domeniul apărării antirachetă.
O altă amenințare venită de la Moscova a fost sporirea arsenalului nuclear în caz că negocierile privind amplasarea scutului eșuează.