Scutul antiracheta schimba doctrina militara rusa

Rusia va adopta o noua doctrina militara pentru a raspunde astfel extinderii si intaririi fortelor militare ale tarilor NATO, care servesc doar "intereselor lor politice si economice", a anuntat Consiliul de securitate rus.

„Analiza situatiei internationale arata ca recursul la forta militara in politica „statelor-lider” creste pe plan mondial”, estimeaza Consiliul de Securitate rus intr-un document premergator al proiectului de schimbare a doctrinei militare, citat de AFP.

„Politica militara a principalelor tari consacra din ce in ce mai multa energie modernizarii fortelor militare. Se doteaza activ cu mijloace contemporane de lupta armata, isi revizuiesc „tehnologiile” de utilizare a armatei, isi schimba configuratia prezentei militare”, se mai arata in document. „Uniunile militare se intaresc, in special NATO. Fortele armate sunt in continuare folosite, inainte de toate, ca instrument principal de indeplinire a intereselor economice ale tarilor occidentale”. Documentul nu precizeaza insa daca Rusia intentioneaza sa actioneze in aceeasi maniera sau daca va alege o politica diferita.

Actuala doctrina militara a Rusiei dateaza din 2000. Rusia incearca sa revina pe scena internationala, facand apel la o „lume multipolara” care sa contrabalanseze puterea americana. In februarie, Putin a lansat un rechizitoriu la adresa „unilateralismului” Statelor Unite, acuzate ca „isi depasesc frontierele nationale in toate domeniile” si creeaza o situatie in care „nimeni nu se mai simte in securitate”.

Declaratiile au fost dublate de polemica iscata de proiectul american de desfasurare a scutului antiracheta in tari din Europa Centrala. Rusia a amenintat ca-si va relua productia de rachete cu raza medie de actiune daca elemente ale sistemului antiracheta american sunt instalate in Europa.

Atac strategic

Scutul antibalistic nu e infailibil

Bombardierele ruse sunt capabile sa distruga elemente ale scutului antiracheta desfasurate in Europa, a afirmat ieri generalul Igor Hvorov, comandantul Armatei a 37-a din cadrul Fortelor Strategice ruse. „Ca toate elementele de aparare antiracheta, acestea sunt obiecte slab protejate, orice tip de aparat din aviatia noastra este capabil sa le identifice si sa le distruga”, a precizat el. Generalul rus a mai indicat ca aviatia rusa va fi echipata in 2007 cu doua bombardiere strategice Tu-160 modernizate la uzina aeronautica din Kazan. Aparatele vor participa la inceputul lunii viitoare la un exercitiu de lansare de bombe.