Scutiri de impozite. Cine beneficiază de noua măsură fiscală

Sursa foto: dreamstime.com

Ministerul Finanțelor din Republica Moldova a anunțat că agenții economici sunt încurajați să doneze alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a reduce risipa alimentară. În schimb, vor beneficia de anumite facilități fiscale. Proiectul care prevede mai multe măsuri a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

În Republica Moldova nu există date statistice privind risipa alimentară, însă rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arată că peste 800 de agenți economici casează drept pierderi și reziduuri în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Totodată, în medie, un locuitor al țării aruncă anual la gunoi circa 76 kg de mâncare.

Potrivit proiectului, vor putea fi donate o serie de produse alimentare care sunt sigure pentru consumul uman. Este vorba despre alimentele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Scutiri de impozite pentru agenții economici

Concret, operatorul economic care va dona alimente va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale.

„În Republica Moldova, din 2022, există cadru normativ care reglementează donația de alimente către organizații beneficiare în scopul recuperării și redistribuirii alimentelor către beneficiari social-vulnerabili, cantine sociale etc. Legea nr. 299/2022 privind prevenirea pierderii și risipei alimentare, intrată în vigoare la 25.05.2023, din anumite considerente nu e funcțională momentan. Nu s-a reușit până acum niciun transfer de alimente prin donare, în sensul legii, din partea operatorilor economici din domeniul agroalimentar”, se arată în document.

Statisticile arată că, în Uniunea Europeană, circa 20 % din totalul alimentelor se pierd sau se irosesc, iar costurile asociate sunt estimate la circa 143 miliarde de euro.