Ghid pentru atragerea investiţiilor. Viziunea celor mai puternice companii străine din România
- Raluca Florescu
- 19 octombrie 2011, 13:04
TVA trebuie să revină la 19%, pentru că majorarea încasărilor la buget trebuie să se bazeze pe o mai bună colectare a ANAF, şi nu pe creşterea taxelor, a declarat Daniel Anghel, partener la PricewaterhouseCoopers, trezorier al Consiliului Investitorilor Străini.
Totodată, potrivit acestuia, reducerea TVA ar încuraja consumul.
Consiliul Investitorilor Străini (CIS) mai recomandă autorităţilor reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), după cum se arată în ediţia 2011 a Cărţii Albe a FIC, lansată astăzi.
Alte recomandări în domeniul fiscal pentru stimularea investiţiilor sunt scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit, eliminarea prefinanţării TVA la import în cazul importurilor de bunuri din afara UE şi introducerea legii holdingurilor, potrivit lui Daniel Anghel.
Lipsa legislaţiei de tip holding face ca grupurile de societăţi din România să îşi mute profiturile în alte jurisdicţii care au astfel de reglementări, a spus Anghel.
Alte recomandări ale CIS vizează acţiuni imediate pentru responsabilizarea sistemului judiciar, caracterul uniform al jurisprudenţei, consolidarea capacităţii de combatere a corupţiei, reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale, creşterea standardelor de calitate în administraţia publică, liberalizarea pieţei energiei şi integrarea în sistemele energetice ale Europei, sprijinirea energiei regenerabile, independenţa Autorităţii de Reglementare în acest domeniu.
Absorbţia fondurilor UE, o prioritate
De asemenea, CIS recomandă concentrarea eforturilor pe absorbţia fondurilor europene, alocarea de resurse bugetare pentru cofinanţare, asigurarea de personal suficient în instituţiile care se ocupă de absorbţia fondurilor, o ordine clară a priorităţilor în ceea ce priveşte investiţiile publice, concentrarea pe derularea unor proiecte de investiţii în infrastructură prin parteneriate public-private (PPP).
Cartea Albă este un document strategic publicat la fiecare doi ani şi reprezintă o analiză a progreselor înregistrate în principalele 11 domenii de activitate cu impact asupra mediului investiţional, precum fiscalitate, energie, agricultură şi mediu, piaţa muncii, fonduri europene, sistemul juridic, infrastructură, guvernanţă corporativă. Citiţi şi:
-
Cât de atractivă mai este România pentru investitori
- Continental AG pregăteşte noi investiţii în România